fbpx
14.2 C
Zagreb
Srijeda, 12 svibnja, 2021

BEROŠ: “Blage mjere su učinkovite. S blažim mjerama postižemo bolje rezultate”

Pročitajte još:

‘Nismo zadovoljni tim brojevima, razgovarat ćemo o daljnjim akcijama. Broj preminulih bit će sukladan broju novozaraženih. Ako usporedite naše brojke i druge europske zemlje, blage mjere su učinkovite’

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite kako je izvjesno da je broj novozaraženih i hospitaliziranih u Hrvatskoj relativno visok te da je u drugom valu s obzirom na broj aktivnih slučajeva Hrvatska u vrhu Europe među najboljim državama. Pritom je naveo primjer Italije i Češke gdje je situacija tri puta teža.

“Nakon što smo uveli mjere 26. listopada, broj novozaraženih je pao prvi tjedan. Nismo zadovoljni tim brojevima, razgovarat ćemo o daljnjim akcijama. Broj preminulih bit će sukladan broju novozaraženih. Ako usporedite naše brojke i druge europske zemlje, blage mjere su učinkovite. S blažim mjerama postižemo bolje rezultate. Hrvatska je među sedam najboljih zemalja po broju zaraženih na milijun stanovnika. Austrija, Slovenija i Belgija su znatno lošije od nas. Svi preminuli koji umru od covid-infekcije se pribrojavaju službenim brojkama. Ubrajaju se i oni koji nisu umrli u bolnicama”, rekao je Beroš.

O broju hospitaliziranih?

“To nije rezultat današnjeg broja novozaraženih, nego broja novozaraženih od prije dva tjedna”, kazao je Beroš.

Ciljana masovna testiranja?

“Kad biste se prisjetili ovoga što ste danas čuli, svi se previše ponavljamo. Ja bih voljela kad biste vi svojim riječima, kao novo lice, pozvali ljude da se pridržavaju mjera. U jednoj županiji se epidemija nije smirila od devetog mjeseca i širi se, mene to zabrinjava uz to da mi ovu pjesmicu o mjerama ponavljamo od 9. mjeseca. Došli smo do toga da moramo voditi računa o socijalnom distanciranju, moramo smanjiti broj kontakata. Za mlade je to teže, ali nije vrijeme za tako bliske kontakte. Razmišlja se da bi se u nekim županijama provelo brzo antigensko testiranje da se brzo izoliraju oni koji su zarazni. To ne bi sličilo na Slovačku, nisu to masovna testiranja nego ciljana testiranja”, rekla je Bubaš.

Beroš je potvrdio da će brzi antigenski testovi biti besplatni.

“Europa želi napraviti brzu analizu. Nakon toga ćemo…kad se sva iskustva analiziraju, ECDC će dati svoje smjernice. Nije isto koga testirate antigenskim testovima”, dodala je Alemka Markotić.

O call centru?

“Briga za onkološke pacijente nam je u fokusu. Do jutros je bilo preko 720 upita. Preko 92 posto se odnosi na problematiku KB-a Dubrava. Moramo ustrojiti novi poslovni proces i sve bolnice prilagoditi novim uvjetima”, rekao je Beroš.

O trajanju izolacije?

“Da ne bismo kalkulirali, sve želje će dati svoja iskustva i na osnovi znanja će se postići najbolji model. Želimo mogućnost infekcije nakon izlaženja iz izolacije smanjiti na minimum”, objašnjava Markotić.

Božinović je na kraju zaključio da će sljedeća presica biti “najvjerojatnije u petak”.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
14.2 ° C
14.4 °
14 °
88 %
2.6kmh
100 %
Sri
19 °
Čet
17 °
Pet
19 °
Sub
17 °
Ned
22 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5198
USD
6,2058
GBP
8,7572
CHF
6,8512

Pročitajte još:

Popularno: