fbpx
9.1 C
Zagreb
Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Doktor Srića zabrinjava rast broja zaraženih i Bandićev pokop: Kao liječnik moram reći da mjere nisu poštovane

Pročitajte još:

‘Broj zaraženih nas opet mora početi brinuti. Najveći je od siječnja. Porast ne možemo povezivati s novom relaksacijom mjera, to ćemo tek vidjeti kroz dva do tri tjedna’, kaže pulmolog Saša Srića

‘Ova brojka nam ukazuje da imamo razloga za brigu i da možemo očekivati pojavu trećeg vala’, rekao je pulmolog Saša Srića gostujući u emisiji Novi dan N1 Televizije.

Dodao je kako je pitanje koliko je riječ o trećem valu jer je virus cijelo vrijeme prisutan te kako smatra da su se građani počeli opuštati.

– Koliko je riječ o trećem valu, pitanje je jer je virus cijelo vrijeme prisutan. Cjepiva kasne. Što se tiče okupljanja, teško je komentirati pogotovo pogrebe. Vjerujem da su svi htjeli odati počast, no unatoč tome velik broj okupljenih u ovoj situaciji mora dati na razmišljanje hoće li se to odraziti na zarazu. Velik broj ljudi je imao maske, no bilo ih je puno, rezultate ćemo vidjeti – kazao je Srića i istaknuo kako se mjere na sprovodu Milana Bandića nisu poštovale.

‘Brojevi novozaraženih opet brinu’
– Kao liječnik moram reći da mjere nisu poštovane. One se moraju na sve odnositi jednako. Znam da nije lako, ali moramo zatomiti emocije i znati da su mjere beskrajno bitne. Zagovornik sam socijalizacije, ali ponegdje se mjere ne poštuju i to nas mora zabrinuti da ne bismo opet za dva tjedna sve zatvarali – naglasio je Srića.

Sriću posebno brine činjenica da smo u veljači imali 499 preminulih kaže:

– To najviše brine. Tu su i stariji, s komorbiditetima, ali i mladi, zdravi… Ako će se povećavati broj zaraženih, opet je za očekivati velik broj hospitaliziranih i umrlih. Trenutni broj umrlih se drastično smanjio što ulijeva nadu, no brojevi novozaraženih opet brinu. KB Dubrava spremna je za prihvat i većeg broja pacijenata, no ako se treći val razmaše, ako broj hospitaliziranih poraste, trebat će pomoć i drugih bolnica.

Koja je granica ili broj koji bi nas trebao početi brinuti, Srića je odgovorio:

– Ako bude oko 750 i krene se povećavati, to je znak za alarm. A brojka preko tisuću novozaraženih znak je za pooštravanje mjera.

Što se tiče ruskog cjepiva Sputnjika V, Srića smatra da nemamo razloga ne vjerovati u učinkovitost i sigurnost cjepiva.

– Zagovornik sam da cjepivo mora proći EMA-u, no ne bih imao ništa protiv interventnog uvoza ako HALMED preuzme odgovornost. Bitno je da imamo nečiju potvrdu.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.1 ° C
10 °
8 °
71 %
3.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
5 °
Sri
11 °
Čet
12 °
Pet
10 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5743
USD
6,3711
GBP
8,7222
CHF
6,8823

Pročitajte još:

Popularno: