fbpx
15.2 C
Zagreb
Srijeda, 12 svibnja, 2021

Epidemiolog tvrdi: Hrvatske škole nisu zatvorene, iako bi djeca i mladi mogli biti širitelji zaraze

Pročitajte još:

Iako sve više istraživanja sugerira kako od koronavirusa jednako obolijevaju djeca i odrasli, domaći epidemiolozi su tek sada počeli tražiti uvođenje online nastave, a vladajućima zasad to nije na pameti

Brojna nova znanstvena istraživanja ne idu na ruku domaćim i stranim znanstvenicima i članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite koji tvrde da djeca i mladi ne šire previše zarazu koronavirusom. Upravo suprotno, dokazano je kako obolijevaju jednako učestalo kao i odrasli, ali su za razliku od njih vrlo često asimptomatski i ne testiraju se, pa bolest kod njih prođe nezapaženo.

Britansko istraživanje: Najviše zaraženih među srednjoškolcima

Kako je objavljeno u sinoćnjem RTL Direktu, u Britaniji je istraživanje pokazalo da najviše zaraženih od svih dobnih skupina ima među srednjoškolcima, a u Indiji su objavili da su najveći širitelji zaraze mladi i djeca. U Njemačkoj su testiranja na antitijela pokazala da je većina učenika imala virus, a to nije znala.

I američki Centar za prevenciju bolesti je objavio istraživanje prema kojem zarazu u kućanstvima jednako prenose djeca i odrasli. U mnogim europskim zemljama sada sumnjaju na to da se u drugom valu virus širi upravo u školama.

I neki naši znanstvenici i liječnici se slažu: misle da bi srednjoškolci mogli biti širitelji zaraze i misle da bi bilo pametno da u školu idu online. Oni ne šire virus, idu u školu i ne obolijevaju. Kad im se roditelji zaraze, ne moraju se testirati, a u izolaciju idu samo kad im se učitelji razbole.

”Apsolutno neistina, dakle dijete, svatko, može biti zaraženo koronavirusom, ali će kliničke slike biti blaže. Sve dobne skupine su osjetljive na ovaj virus počevši od najranije dječje dobi koja prelazi prema odrasloj dobi to je blagi su slučajevi, ali u pravilu asimptomatski”, rekao je Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek.

Kolarić: Čak 28 posto svih testiranih srednjoškolaca u listopadu je bilo pozitivno
Prema britanskom istraživanju, djeca koronu prenose jednako kao i odrasli, jednako i obolijevaju, ali su uglavnom asimptomatski. Drugo istraživanje iz Južne Koreje govori da je većina djece ondje preboljela virus, dok epidemiolog Branko Kolarić tvrdi da je u listopadu od svih testiranih srednjoškolaca odnosno mladih u dobi od 15 do 19 godina, čak 28 posto njih bilo pozitivno, pa predlaže online nastavu.

“Za srednjoškolsku djecu ta bolest nije ozbiljna i za njih je možda najbolje da budu u školama, ali oni se voze u javnom prijevozu, gdje se voze istovremeno radnici koji rade u domovima za starije. Dakle mi ne možemo izolirati domove za starije i bolnice, a u ostaloj populaciji da nam se nekontrolirano širi epidemija”, izjavio je za RTL Direkt Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta vlade.

Isto misli i njegova kolegica s Ruđera.

”Znači od petog nadalje, srednjoškolci i studenti znatno sudjeluju u prijenosu zaraze, posebni problem u ovim dobnim skupinama je da su oni često asimptomatski, međutim još uvijek mogu prenijeti zarazu između sebe, znači u školi, a što je još gore, da ju donose doma, prenose na svoje roditelje i starije bake i djedove”, kazala je Andreja Ambriović Ristov, članica Znanstvenog savjeta vlade.

Ravnatelj zagrebačke Prve gimnazije kaže da nastava još treba ići u školama, sindikalistica se ne slaže

S tim se nikako ne slaže ravnatelj zagrebačke Prve gimnazije koji tvrdi – iskustvo nam kaže da nastava još može ići uživo.

”Posebice recimo evo danas. Današnji podaci su da je dvoje učenika zaraženo, i da je 12 učenika u samoizolaciji. Ovo dvoje zaraženih je zaraženo u svojim obiteljima, a samo u dva razreda smo zaključili da postoji mogućnost da se zaraza širi unutar učionice. To je bilo još tamo u početku negdje u 10. mjesecu, međutim mi od tada ne možemo reći da se unutar jednog razreda širi ili da se širi između razreda”, izjavio je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog.

No iskustva drugih dosta su drukčija. Anketa koju su proveli sindikati u školstvu donosi da se u 81 posto škola ne provode epidemiološke mjere, pa obolijevaju i djeca i učitelji.

”Zapravo dosta nam zaposlenika javlja kako su zarazu upravo dobili na radnom mjestu, a najveći je problem to što se ne testiraju niti zaposlenici ni učenici na taj način zaraza se nekontrolirano širi. Oni misle da su je dobili od učenika i od zaposlenika, ne zna se to, ali definitivno na radnom mjestu”, rekao je Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja.

I dok epidemiolozi predlažu nastavu online za sve starije od petog razreda. Vlada se još uvijek opire kao da ih puno više plaši od virusa plaši zloglasna nastava na daljinu.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.2 ° C
15.6 °
15 °
82 %
4.1kmh
20 %
Sri
19 °
Čet
17 °
Pet
19 °
Sub
17 °
Ned
19 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5206
USD
6,1971
GBP
8,7529
CHF
6,8514

Pročitajte još:

Popularno: