fbpx
9.4 C
Zagreb
Utorak, 18 svibnja, 2021

Hrvatska bi mogla profitirati; Nijemci tvrde: ‘Jadran je blizu’; Ali, imaju još jedan dobar razlog

Pročitajte još:

Iako se slažu kako će ovo ljeto u turističkom smislu biti drugačije od svih ostalih, njemački turoperatori, stručnjaci, pa i ministar vanjskih poslova smatraju kako će bliža i sigurnija turistička odredišta, među koje spada i Hrvatska, biti meta njihovih turista već za koji mjesec

Kakvo će biti ovo turističko ljeto? To se ne pitaju samo u Hrvatskoj nego i u ostatku Europe. Prema prvim signalima hrvatski turistički centri bi mogli profitirati od svoje blizine središnjoj Europi.

“Ovo turističko ljeto će biti zasigurno potpuno drugačije od svega do sada”, kaže predsjednik Saveza njemačkih turoperatora Norbert Fiebig u razgovoru za dnevnik Tagesspiegel. On predviđa da će mnogi, ako uopće bude popuštanja mjera koje ograničavaju putovanja, ovo ljeto provesti u nekom od njemačkih turističkih središta.

Što bliže, to bolje
Ako se i uopće i bude putovalo preko granica, cilj će biti europske zemlje. Što bliže, to bolje. Od toga bi mogla profitirati i Hrvatska koja je samo nekoliko sati automobilske vožnje udaljena od južne Njemačke. “I u europskim zemljama koje su ovu drugu fazu borbe protiv širenja zaraze provele kako treba će biti moguća putovanja pod određenim sigurnosnim uvjetima”, kaže Fiebig.

I iz TUI-a, najvećeg europskog turoperatora, daju signale kako su spremni za organiziranje putovanja čim dotične zemlje daju zeleno svjetlo. “TUI trenutno vodi razgovore s vladama mnogih turističkih zemalja koje se pripremaju na vrijeme nakon pandemije kako bi se gosti mogli vratiti što prije”, priopćili su iz TUI-ja na upit agencije AFP.

Pozitivni aspekti
Stav njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, također govori u korist teorije da će cilj turističkih putovanja isprva biti bliža odredišta. “Naravno da ćemo, čim se promjene okolnosti, omogućiti putovanja. Ali ja mogu ukinuti upozorenja jedino ako sam siguran da će se građani moći redovitim putem opet vratiti u Njemačku”, rekao je Maas i ukazao pritom na veliku, kompliciranu (i skupu) akciju vraćanja njemačkih turista iz raznih dijelova svijeta.

Ciljevi na Sredozemlju, poput Hrvatske, zbog svoje blizine ne spadaju u kategoriju zemalja u kojima se mora organizirati povratak izvanrednim letovima. Što je dodatni pozitivni aspekt koji govori u prilog Hrvatskoj kao turističkom odredištu, piše Deutsche Welle. Ovi aspekti bi, kako smatra Norbert Kunz iz Njemačkog turističkog saveza, i u budućnosti mogli igrati sve veću ulogu pri odabiru odredišta za odmor. Za njega je važno pitanje hoće li turisti ubuduće htjeti ostati u blizini svojih domova kako bi riskirali što manje u slučaju da se moraju brzo vratiti kući.

“Koju ulogu igra sigurnost, pri čemu mislim i na medicinsku sigurnost, u mjestu gdje provodimo odmor? To su sve pitanja kojima ćemo se baviti intenzivnije u budućnosti”, kaže Kunz za javni servis ARD. Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa bi mogla imati dalekosežne posljedica na ponašanje turista.

Ništa od ‘punog pogona’
Što se bliže budućnosti tiče, Kunz smatra da turistička branša sigurno u puni pogon neće doći ove godine nego tek na ljeto sljedeće godine. Isto vjeruju i u Španjolskoj, gdje je vlada turističkim radnicima poručila da će branša, ako uopće, tek krajem godine može računati s aktiviranjem potražnje. No Kunz je dugoročno optimističan: “Čežnja građana za putovanjima u inozemstvo će i dalje postojati. To nije upitno”.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.4 ° C
10 °
9 °
93 %
2.1kmh
0 %
Uto
21 °
Sri
13 °
Čet
19 °
Pet
20 °
Sub
13 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5165
USD
6,1838
GBP
8,7435
CHF
6,8451

Pročitajte još:

Popularno: