fbpx
10.6 C
Zagreb
Utorak, 18 svibnja, 2021

Hrvatska u EU: ‘Poput Kosova u Jugoslaviji, najsiromašniji i dobivamo poklone…’

Pročitajte još:

Vlada bi napokon trebala krenuti s reformama, koje se godinama odgađaju, te uz pomoć domaćih ekonomista i poduzetnika odrediti prioritete za razvoj gospodarstva, kako bi se ono prilagodilo novim okolnostima

Zbog posljedica pandemije, hrvatsko gospodarstvo ove bi se godine moglo strmoglaviti dvostruko više od predviđanja Vlade, boji se dr. Guste Santini.

Prema mišljenju tog ekonomskog stručnjaka, Vlada će se morati jako zadužiti da bi gospodarstvo premostilo predstojeću krizu, ali nije dovoljno samo preživjeti, piše Novi list.

Vlada bi napokon trebala krenuti s reformama, koje se godinama odgađaju, te uz pomoć domaćih ekonomista i poduzetnika odrediti prioritete za razvoj gospodarstva, kako bi se ono prilagodilo novim okolnostima. Pokretanjem velikih projekata, prema mišljenju Santinija, Vlada može učinkovito iskoristiti i 22 milijarde eura pomoći, koja će sljedećih godina Hrvatskoj stići iz Europske unije.

Zdravko Marić

“Ministar financija Zdravko Marić je rekao da se ove godine očekuje ostvarenje 30 posto od prošlogodišnjeg turističkog prometa, odnosno pad od 70 posto. Budući da turizam u hrvatskom bruto domaćem proizvodu sudjeluje sa 17 posto, to znači da 70 posto pada turističkog prometa znači pad BDP-a od 11,9 posto. To je već iznad procijenjenog pada BDP-a. Nadalje, procjenjujem da će preostalih 83 posto vrijednosti BDP-a oslabiti za desetinu, odnosno oko 8,3 posto. Kada se sve to zbroji, moja je procjena da bi pad BDP-a ove godine mogao iznositi oko 20 posto”, kaže Santini.

Takav bi pad, dodaje, bio poguban u svjetskim razmjerima, ali i posljedica pogrešne i tragične politike koja se u Hrvatskoj provodi posljednjih 20 godina. “Budući da će gospodarstvo potonuti u uvjetima kada je državna blagajna prazna, trebat će posezati za velikim intervencijama. Problem je što nismo provodili reforme onda kada je trebalo, pa i tijekom mandata prošle vlade, dok je premijer Andrej Plenković govorio o njenim velikim uspjesima”, kaže.

Slamka spasa

​Neće li krizu olakšati činjenica da je Europska unija osigurala Hrvatskoj 22 milijarde eura u idućim godinama, što je premijer ocijenio kao uspjeh bez presedana, napomenuvši kako to pokazuje koliko je Hrvatskoj važno članstvo u EU-u?

– Te 22 milijarde eura zaista su Plenkovićeva pobjeda. One nam znače slamku spasa. Bez pomoći iz inozemstva Hrvatska se sasvim sigurno ne bi mogla izvući iz predstojeće krize. Međutim, to me istovremeno zabrinjava. To ima i drugu stranu medalje, jer razmjerno velik opseg europske pomoći Hrvatskoj pokazuje naš tragični položaj, da smo neučinkoviti i da postajemo najsiromašnija zemlja u Europskoj uniji, poput Kosova u bivšoj Jugoslaviji. Moje je mišljenje da članstvo u EU-u nije zato da Hrvatska bude svojevrsno Kosovo u EU-u i da dobiva poklone, nego da bude sastavni dio jednog civiliziranog, gospodarski naprednog i demokratski uređenog svijeta.

Kažu da Hrvatska te 22 milijarde eura neće dobiti na lijepe oči. Morat će hitno napraviti plan reformi i projekte za upotrebu tog novca.

– Europska unija želi iz ove krize izaći tako da restrukturira svoje gospodarstvo. Naš je problem što nemamo pravog programa. Mi smo proteklih godina uglavnom spavali, trošili ili bančili. Ova raspodjela izvanrednih sredstava za oporavak Europe od pandemije nije ništa drugo nego intervencionizam. To je u osnovi antitržišna mjera, jer se shvatilo da su tržišta nestabilna. U Hrvatskoj je sada potrebno osigurati partnerstvo države i poduzetnika, koji su dosad bili u situaciji samo da plaćaju poreze i šute.

Mislim kako je sada trenutak da ministar znanosti i obrazovanja postane najvažniji ministar u Vladi. Ministrica Blaženka Divjak, nažalost, podbacila je. Ministar treba pomoći gospodarstvu da se integrira s obrazovanjem i znanošću, kako bi se ono restrukturiralo, prilagodilo novim okolnostima. Potrebno je pokrenuti i nove projekte, velike projekte koji će biti zamašnjak razvoju gospodarstva. Nažalost, brodogradnju smo pustili da propada i treba tražiti nešto novo. Novac iz kohezijskih fondova EU-a dosad smo trošili bez jasne razvojne koncepcije. U tom kontekstu, nadam se da će gospodin Radovan Fuchs, kao novi ministar i čovjek s velikim iskustvom, postati srce nove Vlade. Ne bude li Hrvatska imala velikih projekata, pitanje je hoće li biti u stanju potrošiti taj europski novac.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.6 ° C
11 °
10 °
87 %
2.6kmh
0 %
Pon
11 °
Uto
21 °
Sri
13 °
Čet
19 °
Pet
20 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5175
USD
6,1829
GBP
8,7437
CHF
6,8545

Pročitajte još:

Popularno: