fbpx
14.2 C
Zagreb
Srijeda, 12 svibnja, 2021

Ne nasjedajte na internetske prijevare! Čovjek u banci uplatio 20.000 kn pa ostao bez novca, može se dogoditi i vama

Pročitajte još:

Policija upozorava građane dan ne nasjedaju na obećanja o velikoj i brzoj zaradi putem interneta.

Splitska policija izvijestila je o slučaju računalne prijevare koji se dogodio u Splitu. Kako ističu, 68-godišnjak je u policijskoj postaji prijavio sumnju na prijevaru nakon što je krajem prošlog mjeseca u poslovnici banke uplatio novčani iznos od gotovo 20 tisuća kuna u protuvrijednosti u eurima na račun primatelja odnosno navodnog zastupništva grupe za trgovanje dionicama putem interneta.

Nedugo potom, izbrisana je mail- adresa osobe s kojem je kontaktirao te zbog prekinute komunikacije nije više mogao ostvariti daljnju komunikaciju. Oštećeni je saznao kako su stranice za trgovanje dionicama te grupe lažne kao i burzovni podaci o kretanju dionica te je prijavio prijevaru. Policijski službenici su zaprimili prijavu i provode daljnje kriminalističko istraživanje u vezi kaznenog djela Računalne prijevare.

Spomenuti slučaj ponukao je policiju da upozori na tri najčešća oblika internetskih prijevara.

Investicijske prijevare
Trenutno najaktualniji pojavni oblik internetskih prijevara na štetu fizičkih osoba su prijevare navodnim ulaganjem s visokim prinosom (eng. HYIP – High Yield Investment Programs), gdje se građane poziva i nagovara na ulaganje u zlato, naftu, ili što je u posljednje vrijeme najučestaliji slučaj, kriptovalute poput Bitcoina, gdje se obećava visoki prinos na ulaganje u kratkom vremenu. Opisane prijevare su naročito postale aktualne tijekom pandemije bolesti COVID-19, jer građani više vremena provode na internetu, gdje se prevaranti aktivno oglašavaju putem internetskih portala i društvenih mreža. Savjet građanima je da budu oprezni, pa i sumnjičavi, te da se ne polakome za brzom zaradom. Nakon što vide oglas za navodnu brokersku tvrtku ili uslugu, jednostavnim upisivanjem naziva tvrtke ili internetske stranice u bilo koji internetski pretraživač pojaviti će se više rezultata pretraživanja u kojima će se opisivati prethodna negativna iskustva drugih ljudi, nerijetko na stranicama specijaliziranima za prikupljanje podataka o internetskim prijevarama i nuđenje rješenja za prevenciju istih.

Drugi aktualni i opasni oblik internetske prijevare, s velikim materijalnim štetama, naglašavaju iz policije, događa se na štetu pravnih osoba, odnosno trgovačkih društava, kroz tzv. CEO (Chief Executive Officer) prijevaru, gdje je zaposlenik trgovačkog društva koji je ovlašten za provođenje plaćanja prevaren da plati lažni račun ili provede prijenos s računa tvrtke, korištenjem lažirane adrese pošiljatelja kojom se primatelju prezentira da je poruka elektronske pošte pristigla s adrese nadređenog zaposlenika ili čelnika tijela.

Iz policije također podsjećaju i na tzv. prijevara s računima (Invoice Fraud, BEC fraud – Bussiness Email Compromise fraud), gdje se prevarant putem phishing poruke elektronske pošte obraća djelatnicima trgovačkog društva pretvarajući se da predstavlja dobavljača, i traži da se podaci o bankovnom računu primatelja prilikom budućih plaćanja promijene, odnosno da se plaćanja obavljaju na novi broj računa koji kontroliraju počinitelji.

Savjet zaposlenicima trgovačkih društava je da prilikom bilo koje transakcije prema inozemstvu, pogotovo ukoliko se radi o većem iznosu, a prethodno su od poslovnog partnera kojem imaju izvršiti uplatu obaviješteni o promjeni računa za uplatu, obavezno izvrše osobni telefonski kontakt s djelatnikom tvrtke koja ih je obavijestila o promjeni računa za uplatu, ili na drugi način nedvojbeno utvrde da je poruka elektronske pošte koja sadrži podatke za uplatu koji se razlikuju od dotadašnjih, uistinu poslana od strane dobavljača, naglašavaju iz policije.

Osim ovih oblika prijevare koji se učestalo ponavljaju, iz policije podsjećaju i na druge već poznate oblike kao što je tzv. Nigerijska prijevara ili 419 prijevara (419 je broj članka nigerijskog kaznenog zaklona koji se odnosi na prijevare), gdje se građanima obećava neočekivani dobitak ili nasljedstvo, u zamjenu za plaćanje nekakvih naknada ili troška transfera novca ili ostavinske rasprave. Taj vid prijevare se nerijetko kombinira s tzv. romantičnom prijevarom, gdje počinitelj obećava intimnu vezu žrtvi, istodobno izvlačeći od žrtve novac za navodni izlazak iz zatvora, plaćanje vize ili putovanja do žrtve.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
14.2 ° C
14.4 °
14 °
88 %
2.6kmh
100 %
Sri
19 °
Čet
17 °
Pet
19 °
Sub
17 °
Ned
22 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5198
USD
6,2058
GBP
8,7572
CHF
6,8512

Pročitajte još:

Popularno: