fbpx
4 C
Zagreb
Utorak, 13 travnja, 2021

Nova pljačka Hrvata! Agencije za naplatu potraživanja građanima znatno skuplje naplaćuju dugove

Pročitajte još:

Registrirane kao trgovačka društva, jer bi ih, da su kreditne institucije, nadzirali HNB ili HANFA, Agencije za naplatu potraživanja rade sve po zakonu

Agencije za naplatu potraživanja u posljednjih su deset godina samo od banaka otkupile 36 milijardi kuna duga, a taj iznos je puno veći pridodaju li se tome i dugovanja od teleoperatera. Agencije dugove otkupljuju za prosječno 30 posto vrijednosti te ih potom naplaćuju u punom iznosu, a glavni izvor svoje zarade crpe od građana.

Bila je jamac, a teret otplate na kraju je pao na njezina leđa. Nije ga uspjela iznijeti. Banka prodaje dug, a ona od prvotnih 56, danas duguje 387 tisuća kuna. ‘Da živim tisuću godina ja im to ne mogu otplatiti’, rekla je Mirjana Frntić za Dnevnik Nove TV.

Dug svejedno raste svaka tri mjeseca, a jedino se mijenjaju Agencije za naplatu potraživanja koje ga pokušavaju naplatiti. Dosad izmijenilo se njih četiri. “Prodaju jedan drugom dugove, ne znam na osnovu čega jer nisu kreditne institucije i nemaju se pravo bavit takvim poslovima”, dodaje.

U pokušajima naplate, kaže, koriste razne metode. “Zvali su tisuću puta na mobitel, zvali su susjede. Jedna agencija mi je prijetila oduzimanjem nekretnine”, govori.

Na popisu Agencija nalazi se i pokoji saborski zastupnik, a jedan od njih je i Bojan Glavašević, saborski zastupnik Možemo. “Rekla mi je da prije nego mi kaže zbog čega me zove mora potvrditi moj identitet na način da joj dam svoje osobne podatke ili OIB ili JMBG. To je uredno mogla biti i prijevara”, kaže Glavašević. Rekao je da je agencija do njegova broja došla od klijenta, no nisu otkrili kojeg, a nakon toga uslijedilo je oko 15 poziva. “Zatim pokušavaju, snimajući te razgovore, dobiti nekakav dokaz da ste priznali dug. To je prijevara, klasična prijevara”, dodaje Glavašević.

No, registrirane kao trgovačka društva, jer bi ih, da su kreditne institucije, nadzirali HNB ili HANFA, Agencije za naplatu potraživanja rade sve po zakonu. Iz udruge agencija za naplatu potraživanja poručili su da su spremni na izmjene. “Rad agencija za naplatu potraživanja reguliran je nizom zakona i podzakonskih akata Republike Hrvatske, a članice HUAN-a podržavaju dodatnu regulaciju te su otvorene za suradnju u procesu donošenja ciljanog zakonskog okvira, u skladu s propisima EU-a”, priopćili su iz HUAN-a. U Sabor bi uskoro trebao stići prijedlog zakona o obaveznim odnosima kojim bi se dužnicima dalo pravo prvokupa svog duga pod istim uvjetima kao i Agencijama.

Vedran Vidmar iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja rekao je da “agencije u pravilu kupuju potraživanja od vjerovnika po puno nižim iznosima i na taj način ostvaruju svoju zaradu”.

Banke se nastoji odvratiti od prodaje dugovanja od početka godine, a država im otpisuje porez u iznosu nenaplativog duga koji su otpisali. Godine 2019. banke su prodale ukupno 4,2 milijarde kuna potraživanja, dok su prošle godine prodale milijardu kuna, a velik dio prodanih dugova završava ovrhama na Fini.

U blokadi su zadnjeg dana veljače bile 233 tisuće građana koji, s kamatama, duguju 23 milijarde kuna, a ministar financija poručio je da “dok čekamo europske direktive, radna skupina priprema domaći zakonski akt kojim bi ovo područje nakon niza godina imalo jasnu regulativu”, ne spominjući rokove.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
4 ° C
4 °
3.9 °
87 %
2.1kmh
75 %
Uto
4 °
Sri
10 °
Čet
12 °
Pet
13 °
Sub
9 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5679
USD
6,3417
GBP
8,7126
CHF
6,8766

Pročitajte još:

Popularno: