fbpx
3.4 C
Zagreb
Srijeda, 14 travnja, 2021

Ovako će izgledati pitanja za popis stanovništva: ‘Pitat će vas i o kupaonici i govedima’

Pročitajte još:

Bit će popisani i izbjeglice te tražitelji azila, prvi put i životna partnerstva, a nema pitanja o broju nekretnina u vlasništvu osobe niti mogu li djeca pratiti online nastavu

“Ima li vaše kućanstvo barem 1 grlo krupne stoke (govedo, ovca, koza, svinja, konj) ili 10 komada peradi ili 10 košnica pčela?” To je jedno od pitanja iz popisnog upitnika 2021. godine koje će popunjavati građani tijekom popisa stanovništva, kućanstava i stanova, koji bi trebao početi u rujnu. No, u upitniku nema pitanja o broju nekretnina u vlasništvu osobe ili kućanstva!

Kao i dosad, bit će popisani samci, (izvan)bračni parovi, razvedeni, udovci, ali prvi put i životna partnerstva i neformalna životna partnerstva. U prvoj fazi popisa građani će se moći samopopisivati preko sustava e-Građani, a u drugoj popisivači izlaze na teren. Hoćemo li i nakon ovog popisa imati fiktivnih stanovnika i je li Hrvatska, kako procjenjuju demografi, pala na manje od 4 milijuna ljudi? Identifikacijske podatke i broj osoba u stanu daje građanin sam ili član kućanstva za odsutne članove. Daju se podaci o stanu, broju soba, koriste li ga (su)vlasnici, najmoprimci… Popisat će se i izbjeglice i tražitelji azila, a u stalne stanovnike Hrvatske ući će sve osobe koje su uoči referentnog trenutka popisa (31. kolovoza 2021.) živjele u svome mjestu stanovanja barem godinu dana ili su došle u mjesto stanovanja s namjerom da u njemu ostanu barem godinu dana.

“Dovoljno je da netko navede da namjerava živjeti u Hrvatskoj godinu dana i tretira se kao stalni stanovnik, a to može navesti umjesto njega i bilo tko iz kućanstva. Možete si zamisliti kakva će biti situacija u pograničnim područjima s takvim popisivanjem. Jasno je da ćemo opet dobiti fiktivne stanovnike, no ovakav je upitnik posljedica političkog dogovora i u njemu, očito, nisu sudjelovali demografi. Popisivači koji pred sobom nemaju bazu podataka za sve članove kućanstava ne mogu kontrolirati točnost izjave člana nekog kućanstva da su im primjerice dva člana živjela u Hrvatskoj do referentne točke popisa te će time biti ubrojeni u stanovnike Hrvatske iako su se odselili, a nisu se odjavili. Mogli smo preporuku Eurostata o uobičajenom mjestu stanovanja prilagoditi objektivnom stanju u Hrvatskoj i dobili bismo točne podatke, korisne za razvojne politike zemlje. Iz ovakvog upitnika vidimo da se priča s fiktivnim popisivanjem nastavlja, pozadina je politička i na temelju takvog popisa tražit će se određena politička postupanja”, kaže za Večernji demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc.

Pita se o kupaonici i govedu, ne i o internetu
Identifikacijske podatke i broj osoba u stanu daje građanin sam ili član kućanstva za odsutne članove. Daju se podaci o stanu, broju soba, koriste li ga (su)vlasnici, najmoprimci… Popisat će se i izbjeglice i tražitelji azila, a u stalne stanovnike Hrvatske ući će sve osobe koje su uoči referentnog trenutka popisa (31. kolovoza 2021.) živjele u svome mjestu stanovanja barem godinu dana ili su došle u mjesto stanovanja s namjerom da u njemu ostanu barem godinu dana.

No to nije jedini paradoks. “Građane se pita imaju li u stanu kuhinju i kupaonicu, a ne pita ih se imaju li internet!? Neshvatljivo. Jedno je od pitanja moralo biti imaju li djeca u kućanstvu mogućnost za online nastavu. Pitat će se ljude za broj goveda, a ne i za visinu prihoda od rada i(ili) imovine”, dodaje Šterc.

Uz uobičajena pitanja o državljanstvu, vjeri, materinskom jeziku, narodnosti, obrazovanju, mjestu rođenja, ima li hrvatsko ili uz njega i drugo državljanstvo ili strano. Odgovarat će i jesu li im glavni izvori sredstava za život u proteklih godinu dana prihodi od rada ili imovine, mirovina, socijalne naknade, ostali prihodi ili su bez prihoda. Kao i dosad, bit će popisani samci, (izvan)bračni parovi, razvedeni, udovci, ali prvi put i životna partnerstva i neformalna životna partnerstva.

O pitanjima se pitalo i Katoličko sveučilište
Iz Državnog zavoda za statistiku odgovaraju da su, vezano za sadržaj pitanja u popisnom upitniku, proveli konzultacije sa 49 institucija i državnih tijela, da su zatražena mišljenja od Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu, Instituta za migracije i narodnosti, Odjela za sociologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Katedre za socijalnu politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu, Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, Građevinskog fakulteta u Zagrebu, Ekonomskog instituta Zagreb i Instituta za javne financije.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
3.4 ° C
3.9 °
3 °
87 %
2.1kmh
40 %
Sri
10 °
Čet
12 °
Pet
12 °
Sub
10 °
Ned
6 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5685
USD
6,3341
GBP
8,7113
CHF
6,8803

Pročitajte još:

Popularno: