fbpx
9.4 C
Zagreb
Utorak, 18 svibnja, 2021

Primorac upozorava: ‘Lažno pozitivni mogu urušiti život i ekonomiju. Jednu stvar moramo mijenjati’

Pročitajte još:

‘Uz testiranje, još je važnije ne stvarati paniku… u samoizolaciju treba staviti one koje je potrebno, a svim ostalima omogućiti da rade i žive normalno’

Hrvatski znanstvenik i liječnik prof. dr. sc. Dragan Primorac, koji je među prvima u Europi koristio RT-PCR metodu testiranja na koronavirus, rekao je za Večernji list da je testiranje populacije jedan od preduvjeta kako bismo dobili realne brojeve inficiranih virusom SARS-CoV-2, koji će prikazati objektivno stanje te izbjeći svakodnevna nagađanja.

Testiranje populacije jedan je od preduvjeta kako bismo dobili realne brojeve inficiranih SARS-CoV-2, koji će prikazati objektivno stanje te izbjeći nagađanja koja slušamo svakodnevno, kazao je Primorac. Istaknuo je da pri tom testiranje mora biti objektivno, a metodologije standardizirane.

“Uz testiranje, još je važnije ne stvarati paniku, javno izgovorena riječ treba biti temeljena na najnovijim znanstvenim podacima, u samoizolaciju treba staviti one koje je potrebno, a svim ostalima omogućiti da rade i žive normalno uz propisane mjere epidemiološke zaštite”, rekao je.

U posljednje vrijeme sve više znanstvenika upozorava da je potrebno promijeniti dijagnostičke kriterije vezano uz PCR. Kako znanstvenici iz Njemačke, tako i znanstvenici s University of California-Irvine te s Harvard T.H. Chan School of Public Health smatraju da postojeći kriteriji testiranja vezano uz PCR produciraju “lažno pozitivne” rezultate.

“Na velikom broju analiziranih uzoraka, postotak onih koji su ‘lažno pozitivni’ može ozbiljno urušiti normalno funkcioniranje života, ekonomije, školstva itd.”, rekao je Primorac.

Trenutno se, pojašnjava, koristi dijagnostička metoda PCR (lančana reakcija polimerazom) koja omogućuje kopiranje malih (početnih) količina DNA neograničeno puno puta. “U kliničkoj medicini PCR ima veliku vrijednost jer, npr., omogućuje detekciju minimalnih količina tumorskog DNA što je važno za započinjanje pravovremenog liječenja. U forenzici nam pomaže identificirati i počinitelja kaznenog djela koji ostavi minimalnu količinu biološkog traga i čiji se identitet bez korištenja PCR-a ne bi mogao utvrditi. Međutim, golema osjetljivost PCR metode može postati i problem. Sam postupak PCR-a odvija se tijekom tzv. amplifikacijskih ciklusa i logično je da veći broj ciklusa kojima se umnažaju ishodišne molekule DNA (u ovom slučaju virusne), omogućuje detekciju i najmanjih količina DNA”, kaže ovaj ugledni znanstvenik.

Primorac smatra kako je golema razlika među pozitivnim nalazima koji ukazuju na prisutnost virusne RNA u uzorku. “Što je viši titar (prisustvo virusa u uzorku), potreban je manji broj ciklusa za detekciju virusa. Istodobno, viši titar virusa u uzorku znači i veću virulenciju, odnosno veću mogućnost širenja virusa. U većini laboratorija broj ciklusa detekcije (eng. cycle treshold – Ct) koji se koristi za prisustvo SARS-CoV-2 je 40 ili ponekad 45. Time, prema našem mišljenju, ovaj test zapravo postaje ‘preosjetljiv’ te osobe s minimalnim titrom virusa, kao i osobe u čijem uzorku postoje samo fragmenti nefunkcionalnih virusa proglašavamo pozitivnim. Logično je da osoba kod koje se virus iz uzorka replicira na 20 ciklusa ima daleko veći broj kopija virusa od osobe kod koje se, npr., virus replicira na 35 ciklusa. Osim toga, prva osoba je daleko zaraznija za okolinu od ove druge osobe koja je jako malo zarazna, ako i uopće”.

Američki kolege, navodi Primorac, izračunali su da, ako se u svijetu prihvati prijedlog da se u dijagnostici SARS-CoV-2 broj Ct reducira na 30-35, broj osoba koje su danas pozitivne na prisustvo SARS-CoV-2 rapidno će se smanjiti. “U tom slučaju, da bi se neku osobu proglasilo pozitivnom, ona će u uzorku morati imati 100-1000 puta više virusnog materijala nego što je to danas slučaj”, zaključuje.

U nedavno objavljenom radu u časopisu The Lancet tvrdi se da je broj lažno pozitivnih testova koji se dobiju tijekom korištenja PCR-a od 0,8 do četiri posto. Te rezultate pripisuju takozvanoj unakrsnoj reaktivnosti s drugim genetičkim materijalom koji se amplificira, kontaminacijom tijekom uzimanja uzorka itd., istaknuo je Primorac.

U Njemačkoj je, primjerice, Institut Robert Koch čak među kriterije otpuštanja osoba iz izolacije kao orijentacijsku pomoć liječniku, između ostalog, naveo kriterij da se ovisno o specifičnim uvjetima testiranja, kao kriterij otpuštanja može koristiti vrijednost Ct veća od 30, koja je, prema prethodnom iskustvu, povezana s gubitkom mogućnosti kultivacije virusa. “Dobro je i što su ključne institucije u Hrvatskoj koje se bave PCR detekcijom SARS-CoV-2 poput Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ krenule putem o kojem govorim te počele uz nalaz RT-PCR dostavljati i broj ciklusa detekcije”, kazao je bivši ministar obrazovanja.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.4 ° C
10 °
9 °
93 %
2.1kmh
0 %
Uto
21 °
Sri
13 °
Čet
19 °
Pet
20 °
Sub
13 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5165
USD
6,1838
GBP
8,7435
CHF
6,8451

Pročitajte još:

Popularno: