fbpx
26.6 C
Zagreb
Utorak, 11 svibnja, 2021

Samaržija: “Bit će sve više mladih koji imaju teške forme bolesti”

Pročitajte još:

Naglasio je da se u bolnici liječi 10-ak posto oboljelih, 90% ih se liječi uglavnom kod kuće i među njima je sve više težih oblika bolesti

Priznati hrvatski pulmolog, akademik Miroslav Samaržija, u Dnevniku HTV-a, kazao je kako unatoč tome što svjedočimo visokim brojkama, je pozitivno to što su one stabilne.

Rekao je kako kod virusnih upala pluća, što je osobito vidljivo kod koronavirusa, nema pravog lijeka, postoji ih nekoliko, ali im je učinkovitost niska. Za respiratore kaže da slabo djeluju na virusne pneumonije te da je uz njih visoka smrtnost.

Što se tiče sve većeg broja zaraženih osoba srednje dobi, Samaržija je rekao da “budući da se blaža ili teža klinička slika može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, logično je da će biti sve više mladih ljudi koji imaju teške forme bolesti”.

Naglasio je da se u bolnici liječi 10-ak posto oboljelih, a 90% uglavnom kod kuće te da je i među njima sve više težih oblika bolesti.

Osvrnuo se i na ideju o masovnom testiranju te kazao da je to odlična stvar radi brze dijagnostike, izolacije i samoizolacije. Smatra da ih treba puno raditi. Ali ako bi se odmah krenulo s tim, Samaržija kaže da trenutačno nije uvjeren u njihovu svrsishodnost. Naglasio je kako to treba biti usklađeno s cjelokupnom slikom Hrvatske.

Komentirao je i Kolonu sjećanja u Vukovaru:

– Svi oni koji će doći u Vukovar moraju imati na umu da moraju imati širu društvenu odgovornost, jer sukladno tome će biti više socijalne i fizičke distance. Uvjeren sam da je sama epidemiološka situacija dobro procijenjena, rekao je.

Na pitanje hoćemo li imati nagli porast broja bolesnika s uznapredovalim rakom pluća, rekao je da taj strah postoji, ali nije realno opravdan jer svi onkološki odjeli rade cijelo vrijeme.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
26.6 ° C
27 °
26 °
34 %
2.1kmh
0 %
Uto
27 °
Sri
20 °
Čet
17 °
Pet
19 °
Sub
16 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5239
USD
6,1839
GBP
8,7498
CHF
6,8542

Pročitajte još:

Popularno: