fbpx
3.4 C
Zagreb
Srijeda, 14 travnja, 2021

Stožer produžio stare i uvodi neke nove mjere: ‘Produžujemo mjere, evo i do kada‘

Pročitajte još:

Božinović je na današnjoj presici predstavio četiri mjere koje vrijede za čitavu Hrvatsku i jednu za Dubrovačku županiju

Na današnoj presici Stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović je predstavio četiri nacionalne mjere i jednu lokalnu, kazavši kako se radi uglavnom o produljenju postojećih mjera. No, došlo je i do nekih promjena vezanih uz kulturne priredbe.

– Kao što je najavljeno, upoznat ću vas s time da će Stožer donijeti četiri nacionalne i jednu lokalnu odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode nove mjere radi sprječavanja širenja virusa. Druga je odluka o izmjeni javne organizacije prijevoza putnika, izmjena odluka o posebnom uvođenju organizacije rada za djelatnost trgovine i odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza u RH, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Radi se o horizontalnim odlukama i primjena za sve odluke se produljuje do 31. ožujka, a stupaju na snagu 13. ožujka. Sve uvedene nužne epidemiološke mjere su iste, osim što će se najveći dopušteni broj koji će moći biti prisutan na kulturnim programima određivati u preporukama HZJZ-a, koji će taj najveći dopušteni broj moći smanjivati ili povećavati. Omogućit će se, uz strogo poštovanje mjera, natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša, kazao je.

– Propisat će se detaljni protokoli mjera putem preporuke HZJZ-a. Neće se čekati odluka Stožera, već HZJZ može određene mjere pooštravati ili ublažavati, ovisno o situaciji. Omogućit će se, uz strogo poštovanje mjera, natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša. Što se tiče odluke na lokalnoj razini, radi se o produljenju mjera koje vrijede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tako nam je najavljeno i mislim da je to dobra praksa, rekao je Božinović.

Dodao je kako od “lokalnih i županijskih stožera koji imaju izražen rast očekuje da predlože sve što smatraju nužnim u skladu s lokalnom epidemiološkom situacijom”.

Na pitanje hoće li postrožiti mjere u županijama koje imaju veće brojeve, Božinović je rekao:

– Prateći suradnji, ali i medijski rad, znamo da iz naših županija, ako hoćete konkretno, i ovoj o kojoj smo govorili je puno stvarno kvalitetnih stručnjaka koji dnevno, rekao bih, komuniciraju i o epidemiološkom stanju u RH, svijetu i Primorsko-goranskoj, siguran sam da će oni predložiti da se donesu sve one mjere od strane Nacionalnog stožera za koje smatraju da trebaju biti donesene u ovoj situaciji – kazao je Božinović.

Naručeno 50 tisuća doza Novovaxa
Komentirali su i cjepivo Novovaxa.

– Hrvatska se odlučila na manju količinu, isporuka je najavljena za 4. kvartal 2021. Naručili smo 50 tisuća doza – kazao je Capak.

Capak je komentirao zašto su problemi uočeni kod AstraZenecinog cjepiva, a ne kod drugih.

– Nije se uočilo to kod drugih cjepiva. Tromboembolija je jedna od čestih posljedica bolesti, virus itekako ima veze s tim. U prvom valu su smrti mladih ljudi bile povezane s jakom autoimunom reakcijom i tromboembolijom. S drugim cjepivima su uočene tromboembolije. Bilo je događaja da se to pojavi nakon cijepljenja, ali ni u jednom slučaju nije utvrđena uzročno-posljedična veza s cjepivom i cijepljenjem. Pošto takva veza nije uspostavljena, nema dokaza da je ona posljedica cijepljenja, onda nema potrebe da se obustavlja cijepljenje. Triger za zaustavljanje cijepljenja je jer se u kratkom vremenu dogodilo na jednom mjestu te je cijepljenje obustavljeno. Vjerujem da ćemo uskoro dobiti informacije o tim slučajevima – kazao je Capak.

Capak je odgovorio i što znači da je cjepivo Johnson&Johnson učinkovito 100 posto od hospitalizacije i smrti, a 66 posto od težih oblika bolesti.

– Uzrok hospitalizacije je teži oblik bolesti, ali pažljivo ćemo pročitati te rezultate istraživanja. Koliko mi je poznato Johnson&Johnson je vektorsko cjepivo, ima slične rezultate kao druga vektorska cjepiva te bi trebalo biti da 66 posto štiti ukupno, a od težih oblika bolesti i smrti štiti 100 posto – kazao je Capak.

U travnju se očekuju veće doze cjepiva
Capak je komentirao hoće li se, s obzirom na isporuku cjepiva, uspjeti do ljeta procijepiti 50 posto populacije.

– Teško je to za prognozirati i špekulirati brojkama. Obećane su nam količine u drugom kvartalu predviđene za cijepljenje većeg broja populacije. AstraZeneca nam daje količinu za iduća dva tjedna, a one predviđene za dalje su velike. Nadamo se da će do velikih isporuka u travnju doći, da možemo povećati broj cijepljenih ljudi. Imamo najavu za Pfizer koji će udvostručiti isporuku u četvrtom mjesecu, Moderna isto obećava puno veće količine nego što je to bilo do sada. Nadam se da će nam drugi kvartal donijeti tih pedeset posto – kazao je Capak.

– Neutralizacijski test znači da postoje antitijela koje se vežu za virus i uništavaju ga. Ne znači da su osobe koje imaju IgG antitijela da imaju staničnu imunost. Te osobe, 75 posto od svih koji imaju antitijela, da već se antitijelima se štite od bolesti. Za 25 posto koji nemaju neutralizacijska antitijela ne znamo kako reagiraju na susret s virusom jer postoje i drugi tipovi imuniteta – kazao je Capak komentirajući što znači neutralizacijski test.

Capak je kazao da u ovom trenutku nema potrebe za provođenje šire studije s većim brojem sudionika.

– Mislimo da je ovaj uzorak reprezentativan i pokazuje koliko je osoba došlo u kontakt s virusom. Podsjećam da je to 25 posto. Četiri puta više osoba je došlo u kontakt s virusom nego što imamo registriranih oboljelih – kazao je Capak te dodao da je to oko milijun ljudi.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
3.4 ° C
3.9 °
3 °
87 %
2.1kmh
40 %
Sri
10 °
Čet
12 °
Pet
12 °
Sub
10 °
Ned
6 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5685
USD
6,3341
GBP
8,7113
CHF
6,8803

Pročitajte još:

Popularno: