fbpx
15.4 C
Zagreb
Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Tužna iskustva iz bolnica: ‘Daješ sve od sebe, a nije dovoljno i čovjek umire. Osjećaj je užasan’

Pročitajte još:

Na Zavodu za infektologiju u Splitu stajanja nema, zaposlenici padaju s nogu, ali ritam ne popušta…

Glavna sestra Hitnog prijama Zavoda za infektologiju, Željka Laco, rasplakala se na rečenicu Covid pacijenta. “Sestro, zovu me moji mama i tata, idem njima gore, neću ja preživjeti”, rekao je, a njoj su se nakupile suze u očima dok maska i vizir kriju osjećaje. Splitska medicinska  sestra pokušava pronaći snagu u sebi kao i utješne riječi.

“Nije još vrijeme, mole se gore za tebe, da ostaneš još ovdje”, prepričala im je Željka Laco s Hitnog prijema KBC-a Split. Sestra Laco ih je provela kroz covid-odjel.

Jedna druga sestra se prisjeća mlađeg pacijenta koji je teško disao. Anesteziolog je donosio posljednju odluku o respiratoru.

“Čitao je Bibliju i borio se za zrak. Oprostio se s obitelji, javio da će biti priključen na respirator. To je bilo posljednji put da su se čuli”, ispričala je za Dalmatinski portal pa dodala da se na kraju nije izvukao, umro je.

Predstojnik Zavoda: Na ovo sam upozoravao još ljetos
Predstojnik Zavoda dr. Ivo Ivić kaže da je na takvo stanje upozoravao od ljeta.

“Još od ljeta sam upozoravao na ono što nas očekuje, tražio sam i kontejnere i šatore i ljude. Sporo ide, ali uspijevamo “, kazao je Ivić pa opisao da je u njemu smješten čovjek koji čeka obradu.

Dr. Ivić dalje objašnjava koliko znače uređaji za visok protok kisika, tzv. “high flow”.

Pacijenta mlađe životne dobi koji je teško disao Željana Milovčić ne može zaboraviti. Zbog njega je dolazio anesteziolog te dao posljednju odluku o respiratoru.

“Čitao je Bibliju i borio se za zrak. Oprostio se s obitelji, javio da će biti priključen na respirator. To je bilo zadnji put da su se čuli”, kazala je. Mlađi pacijent nije se izvukao. I sa strane je iznimno teško gledati kako izgleda prva crta bojišta u borbi s Covidom, točno na Hitnom prijmu Zavoda za infektologiju.

Ekipa Dalmatinskog portala bila je na Zavodu pa vidjela da tri sestre, tri liječnika i tehničari u smjeni kroz jutro, uz pomoć glavne sestre, pregledavaju baš svakog hospitaliziranog pacijenta. No, i osobe koje mogu kod kuće nastaviti liječenje, ali su pregledani na Hitnom prijmu zbog upute liječnika.

Stajanja nema, zaposlenici padaju s nogu, ali ritam ne popušta.
Na Zavodu za hitnu medicinu djelatnici nisu u covid-odijelima. Maske, vizir i rukavice su zaštitna oprema, a dnevno se obradi stotine pacijenata.

“Zvuči okrutno kada kažemo da je svakodnevica izgubiti pacijenta, nemamo u tom trenutku vremena proći bol jer moramo nastaviti dalje. Reanimiramo, intubiramo, shvaćamo da je saturacija (zasićenost kisikom, op.a.) niska, vidimo da ga gubimo. Daješ sve od sebe, a nije dovoljno, čovjek umire, užasno neopisiv osjećaj. Kad dođeš kući vraćaš film i shvatiš sav užas”, prepričava sestra Željana Milovčić.

Stres je ogroman, kaže.

“Obradimo 130 ljudi dnevno, dođemo doma prazni, a mozak radi sto na sat. Vrtiš film jesi li sve napravio. Pomisliš na pacijenta koji je došao u teškom stanju, zoveš kolegice s odjela da vidiš kako je”, prepričava sestra Milovčić.

Djelatnici Zavoda kažu da je jedan od najgorih osjećaja kada pacijent sazna da mora na respirator.

“Pri svijesti odlaziš u neizvjestan ishod. Uspavljuju vas, a vi ne znate hoćete li dobiti bitku i je li zadnji telefonski poziv zaista bio oproštaj. Boli me kada se priča da je Covid izmišljotina, a osobito mi je teško slušati komentare da je riječ o starijim ljudima koji bi ionako umrli”, rekla je Željana Milovčić za Dalmatinski portal.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.4 ° C
16 °
15 °
77 %
3.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
22 °
Sri
14 °
Čet
18 °
Pet
20 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5180
USD
6,1854
GBP
8,7377
CHF
6,8591

Pročitajte još:

Popularno: