fbpx
18.1 C
Zagreb
Petak, 14 svibnja, 2021

WhatsApp uvodi nova pravila korištenja: Prisilit će vas da pristanete na ovaj rigorozan uvjet

Pročitajte još:

Pristajanje na uvjete značit će da će se privatni podaci korisnika, uključujući njegov telefonski broj, dijeliti s Facebookom koji je vlasnik WhatsAppa.

WhatsApp će prisiliti korisnike da se u roku od sljedećih mjesec dana slože s novom politikom privatnosti ili će u protivnom izgubiti pristup aplikaciji.  Pristajanje na uvjete značit će da će se privatni podaci korisnika, uključujući njegov telefonski broj, dijeliti s Facebookom koji je vlasnik WhatsAppa.  Svi korisnici moraju se složiti s novim uvjetima do 8. veljače 2021. ili će izgubiti pristup svojim chatovima i kontaktima. Ažuriranje dolazi u obliku obavijesti unutar aplikacije, koju korisnici mogu zanemariti do dolaska datuma.

“Označavanjem Pristajem prihvaćate nove uvjete koji stupaju na snagu 8. veljače 2021. Nakon ovog datuma morat ćete prihvatiti nove uvjete da biste nastavili koristiti WhatsApp. Također možete posjetiti centar za pomoć ako želite izbrisati svoj račun“, obavještava aplikacija u vlasništvu Facebooka.

Naime, WhatsApp mijenja pravila i svoje je korisnike doveo pred jednostavan izbor – ili ćete prihvatiti nova pravila ili ćete od 8. veljače prestati koristiti WhatsApp.

A što nova pravila podrazumijevaju? Prije svega način na koji WhatsApp prikuplja i obrađuje podatke korisnika. Tako ističu kako je minimalna dob za korištenje WhatsAppa 16 godina (dok je izvan EU-a ta granica 13 godina).

No možda najvažnija promjena jest u načinu na koji će se podaci razmjenjivati s Facebookom. Naime, dosad su podaci o korisnicima koji koriste WhatsApp bili ograničeni samo na WhatsApp i nisu se dijelili s drugim Facebookovim tvrtkama. S izmjenom ovih pravila, podaci s WhatsAppa slobodno će se dijeliti i s Facebookom te Instagramom. To s jedne strane znači da ćete moći podijeliti link s Facebooka u razgovor na WhatsAppu, bez nepotrebnog kopiranja, ali i da će Facebookovim oglašivačima biti dostupni vaši podaci.

Ništa što dijelite na WhatsAppu, uključujući vaše poruke, fotografije, podatke o računu, neće biti dijeljeno na Facebooku niti će druge aplikacije iz naše obitelji to moći vidjeti, osim ako to ne odaberete, objašnjavaju iz Facebooka.

Trenutačno Facebook ne koristi podatke iz WhatsAppa za “unaprjeđivanje” korisničkog iskustva i prikazivanje relevantnih oglasa na Facebooku. S novim pravilima to će se promijeniti.

Utješno je što (barem zasad) neće biti direktnih oglasa u WhatsAppu.

I dalje ne dopuštamo oglase trećih strana u WhatsAppu. Nemamo planove za njihovo uvođenje, a ako se to promijeni, ažurirat ćemo ova pravila, stoji u objašnjenju. No, zanimljivo, bit će moguće primati komercijalne poruke od, primjerice, tvrtki koje imaju svoje stranice na Facebooku. Dakle, ako naručite neki artikl u nekoj internetskoj trgovini preko Facebooka, nemojte se iznenaditi ako vam se ona počne javljati i na WhatsAppu.

Zanimljivo, u jednom od dijelova koji se odnose na kontrolu i transfer podataka, jasno stoji da “možemo prebaciti vaše informacije na bilo kojeg od naših partnera, nasljednika ili nove vlasnike”.

Tako ističu i kako prikupljaju brojeve telefona svih kontakata u imeniku, koristili oni WhatsApp ili ne.

Ono što je posebno zanimljivo odnosi se na korištenje platnog sustava WhatsAppa. To je novina o kojoj se već dulje govori, a koja je bila testirana na nekim tržištima.

Ako koristite naš platni sustav, dostupan u vašoj zemlji, obrađujemo podatke o transakciji i kupovini… Primjerice, prikupljamo vrijeme transakcije, njezin broj i zemlju. Kad pošiljatelj pošalje novac svom kontaktu na WhatsAppu, prikupljamo račun i podatke o transakciji, među kojima su i primateljevo ime te broj računa, stoji u objašnjenju koje se trenutačno odnos, prije svega na Indiju, u kojoj je omogućeno plaćanje preko WhatsAppa.

Toplo preporučujemo da u detalje pročitate nove uvjete korištenja prije no što pristanete na njih. I potom sami odlučite – koliko točno podataka želite dijeliti s Facebookom preko svog računa na WhatsAppu, odnosno postoji li neka alternativna aplikacija koju biste radije koristili.

Vremena imate do 8. veljače.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.1 ° C
18.3 °
18 °
63 %
2.1kmh
0 %
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
14 °
Pon
12 °
Uto
16 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5152
USD
6,1905
GBP
8,7233
CHF
6,8605

Pročitajte još:

Popularno: