fbpx
14 C
Zagreb
Utorak, 11 svibnja, 2021

Doktor otkrio čudan trik koji pomaže kod korone: Kako se pripremiti za liječenje od covida u kući

Pročitajte još:

Za što brže i bolje liječenje koronavirusa kod kuće potrebno je imati imati vitamine C i D, paracetamole, sprej za vlaženje nosa, sirup protiv suhog kašlja, dodatke prehrani za podizanje imuniteta, a nije naodmet ni puhati balone ili ležati na trbuhu

U nepreglednoj hrpi informacija, brojki i analiza o stanju epidemije koronavirusa kojima smo bombardirani svakog dana, teško je dobiti osnovne, ali možda i najbitnije informacije koje bi nam mogle zatrebati. Jedna od njih je i liječenje od zaraze kod kuće.

Naime, bolnice primaju samo najteže pacijente, dok se velika većina zaraženih mora liječiti u kućnoj izolaciji, pri čemu im uglavnom pomažu liječnici obiteljske medicine. Građani po savjete često idu i u ljekarne, kad odlaze po lijekove za svoje oboljele ukućane.

“Primjećujemo pojačan dolazak ljudi koji je uvjetovan sa sve više oboljelih od koronavirusa. Najčešće dolaze ukućani, dolaze po preparate za snižavanje temperature, sirupe protiv kašlja, druge preparate, tu su c i d vitamin, traže i cink, znači sve za jačanje imuniteta”, kazala je Lidija Grđan, magistra farmacije.

Slušaju o covidu u vijestima, čitaju u novinama, ali kad ih pogodi tek onda shvate koliko malo znaju osnovnih informacija.

“Ima svakakvih dogodovština u ordinaciji, meni je najsimpatičnije kad nazovu, da ne diskriminiram, ali moram napomenut da su više muški koji zovu. Evo izmjerio sam temperaturu 37 sa 2, jel to COVID moram li u bolnicu? Neznanje postoji neovisno o doktorima i medijima koji stalno ponavljaju”, rekla je Mirela Marković, liječnica obiteljske medicine.

Jer jednom kad nastupi strah, slijedi i panika.

“Prvo im kažem da se smire, panika je najgori neprijatelj. Mirovanje svakako, tekućina litra do dvije, znači ne dvije čaše vode na dan samo. Otopina za ispiranje nosa, to je bitno za sluznicu”, rekla je Marković.

Pa da utvrdimo gradivo! Kod kuće bi bilo dobro imati: Vitamine C i D, paracetamole za skidanje temperature, sprej za vlaženje nosa, sirup protiv suhog kašlja i dodatke za podizanje imuniteta.

A postoje i neke druge metode kojima možete pomoći vlastitim plućima da se lakše bore. Puhanje balona spasilo ga je od bolnice, poručuje Darko Milinović koji je imao teži oblik COVIDA.

‘Imao sam citokinsku oluju i organizam je počeo otkazivati i bio sam pred respiratorom. Vježbe koje pokazujem je puhanje balona jer ventiliraju pluća i ležanje na trbuhu jer se trako oslobađa dio pluća koji se najmanje gibaju i zbog čega bi do tog zraka moglo doći do dodatne infekcije’, poručio je Darko Milinović, ličko-senjski župan.

I ne, ove vježbe nisu bezveze, potvrđuje nam to i pulmolog sa zagrebačke Dubrave koji je i sam prebolio bolest.

‘Od usporenog i dubokog disanja, uz disanje kojim opuštamo prsni koš, širenje ramena, širenje prsnog koša, pa i to napuhivanje balona ima logiku. Vrlo je bitno da pacijenti mijenjaju položaj tijela s boka na bok i na trbuh, definitivno se pokazalo da rasterećuje upalu’, izjavio je pulmolog Saša Srića.

Jer jednom kad COVID poprimi teži oblik, to znači i tešku upalu pluća. Tada oboljeli odlazi u bolnicu gdje liječnici posežu za ozbiljnijom terapijom poput antiviralnog lijeka Remdesivir ili pak kortikosteroida.

‘Ti su se lijekovi pokazali učinkovitima i zasad su jedini na tržištu koje primjenjujemo. To su sve lijekovi koji su namijenjeni pacijentima koji su u bolnici. Oni sa blažom slikom, oni nisu razvili upalu pluća tako da su tu i dalje simptomatske mjere’, rekao je Srića.

Priča se ovih dana i o Favicoviru – antiviralnom lijeku koji još uvijek nije u hrvatskim smjernicama za liječenje COVIDA. Ali taj kao i Remdesivir i kortikosteoridi su ipak ozbiljni lijekovi koji se ne bi trebali uzimati na svoju ruku. Već se držati dobrih starih preporuka – dobar imunitet, san, tekućina i vježbe pluća protiv neprijatelja broj jedan u državi.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
14 ° C
14 °
14 °
67 %
3.1kmh
0 %
Uto
27 °
Sri
21 °
Čet
17 °
Pet
20 °
Sub
13 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5403
USD
6,2144
GBP
8,7776
CHF
6,8961

Pročitajte još:

Popularno: