in

NASA UPOZORILA: ‘Prema nama juri asteroid duplo veći od Big Bena. Za 5 godina bi mogao udariti u Zemlju’

Asteroid dvostruko veći od londonskog Big Bena mogao bi udariti u Zemlju za samo pet godina


NASA je upozorila da bi ogroman asteroid dvostruko veći od londonskog Big Bena mogao udariti u Zemlju za samo pet godina, piše Mirror.
Predviđa se da bi asteroid, nazvan 2018 LF16, mogao udariti u Zemlju 8. kolovoza 2023. godine.
Niska vjerojatnost
Međutim, srećom, vjerojatnost je vrlo niska. NASA je, naime, procijenila da postoji 99.9999967 posto šanse da nas promaši.
Asteroid 2018 LF16 širok je oko 213 metara, otprilike dvostruko veći od londonskog Big Bena ili iste veličine kao most Golden Gate u San Franciscu.
Udar jačine sovjetske ‘Car bombe’
Iako su šanse da nas taj asteroid pogodi vrlo male, u slučaju da pogodi mogao bi izazvati veliko uništavanje i katastrofu. Objekt takve veličine imao bi jačinu udara od 50 megatona, što je ekvivalentno sovjetskoj termonuklearnoj “Car bombi”, najjačem nuklearnom oružju koje ikad detonirano.
“Neki asteroidi su jako veliki i uzrokovali bi ogromno uništavanje ako bi udarili u Zemlju, ali je njihova procijenjena populacija u našem Sunčevom sustavu prilično mala i za više od 90 posto njih vjeruje se da su otkriveni. Nijedan od njih ne predstavlja rizik od udara”, rekli su iz Europske svemirske agencije (ESA).
Glavni izazov su objekti srednje veličine
S druge strane, neki su asteroidi vrlo mali, ispod 10 metara promjera. Otkriven je vrlo mali broj takvih asteroida koji i da udare u Zemlju ne predstavljaju nikakvu opasnost.
“Glavni izazov proizlazi iz populacije objekata srednje veličine, u rasponu od nekoliko desetaka do stotina metara promjera”, zaključuje ESA.

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

HRVATSKOJ SE PONUDILA POVIJESNA PRILIKA KOJU MORA ISKORISTITI: Sve ovisi o tome hoće li Dalić povući jedan potez

JAVIO SE IZBORNIK: „Ryan Giggs je pohvalio naše predstave na SP-u, vjerujemo u sebe i naš cilj je prolazak skupine!“