POVJESNIČAR DIGAO JAVNOST NA NOGE: ‘Da nije bilo srpske vojske, Hrvatska bi danas bila gladna’

Goran Šarić u viralnom statusu piše o Tajanijevoj izjavi i napadu na vaterpoliste Zvezde


Mladi hrvatski povjesničar i teolog Goran Šarić na Facebooku je objavio status o izjavi predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o “talijanskoj Istri i Dalmaciji” i napadu na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu koji je ubrzo postao viralan.
Šarić je poznat po kontroverznim stavovima, a ovu njegovu objavu lajkalo je i podijelilo više tisuća ljudi te je medijski zapažena u cijeloj regiji.
“Ipak ste vi idioti! – o izjavi predsjednika europskog parlamenta da je Dalmacija talijanska i napadu na vaterpoliste u Splitu”, piše Šarić.
‘Srpski vojnici su oslobodili Dalmaciju’
“U novembru 1917. ruske novine ‘Izvjestija’ objavile su senzacionalan članak, sadržaj tajnog Londonskog ugovora koji je 25. travnja 1915. potpisan između Antante (Velika Britanija, Rusija i Francuska) i Italije. U zamjenu za napuštanje tabora Centralnih sila (Njemačka, Austro-Ugarska i Turska), Italiji je obećana gotovo cijele istočna obala Jadrana. Srbija je trebala dobiti ostatak dalmatinske obale, Slavoniju i BiH, dok je odluka o tome hoće li Hrvatska pripasti Mađarskoj ili ući u neku smanjenu Austro-Ugarsku ostavljena za kraj rata. Međutim, srpskim vojnicima taj ugovor nije puno značio, oslobodili su cijelu Dalmaciju i došli sve do Rijeke gdje je situacija 1918. postala dramatična.
Prvo je u riječku luku uplovila talijanska ratna flota na čelu s brodom ‘Emanuele Filiberto’, a zatim je u grad ušao i pukovnik Maksimović sa 700 srpskih vojnika. Nakon toga dolaze i Amerikanci, Britanci i Francuzi, pa se u Rijeci našlo odjednom čak pet savezničkih vojski. Od pukovnika Maksimovića traženo je da se povuče 20 kilometara, ali su srpski vojnici samo prešli most, ostali u istočnom dijelu grada i tako ga sačuvali od pada u talijanske ruke. Srbija podjelu Hrvatske nije dopustila.
Žestoke bitke s Njemcima i Talijanima
Godine 1945., na samom kraju Drugog svjetskog rata, vodila se jedna od najžešćih bitaka Njemaca i Talijana s partizanima – bitka za Rijeku. Dobro utvrđena, na brežuljcima, Rijeka je bila gotovo neosvojiva. U krvavom sukobu poginulo je više od 6000 vojnika 4. armije čiju su okosnicu činili srpski partizani (8. kordunaška divizija, 7. banijska i 29. hercegovačka). 4. armija oslobodila je cijelu Istru, sve do Trsta. Zbog velikog gubitaka svojih vojnika, komandant 4. armije Petar Drapšin se ubio.
Hrvatska od turizma zaradi više od 13 milijardi eura godišnje. Turizam što direktno, što indirektno čini gotovo trećinu BDP-a. Da srpska vojska dva puta nije oslobađala Jadran od Talijana, ne bi bilo 13 milijardi, pa bi Hrvatska bila gladna. Danas se toga više niko ne sjeća. Danas Srbe bacaju s rive. Možda se ni ja ne bih sjetio, možda bih i ja bio u napasti da nekog Srbina gurnem u more da dva dana nakon divljačkog napada na srpske vaterpoliste u Splitu, predsjednik europskog parlamenta, Talijan Antonio Tajani, nije izjavio da su Istra i Dalmacija talijanske. Čitava Hrvatska bila je zgrožena tom izjavom, ali nitko se nije zapitao zašto Istra i Dalmacija više nisu talijanske?!
U društvu u kojem su osuđeni ratni zločinci dragi gosti na državnim proslavama, u kojem na Kolindinoj inauguraciji sjedi osoba koja je kokainom plaćala prostitutku, u kojem slovenski kriminalac drži predavanja po crkvama o tome kako u Jasenovcu nije bilo genocida, a dnevnik svaki dan počinje kao da je 1991. nije ni čudno da nitko ne zna zašto je Dalmacija u sastavu Hrvatske, ali da zato svi znaju da je vaterpolist zašlužio batine jer: “ipak je on četnik”. Ipak ste vi idioti”, napisao je Šarić na Facebooku.

Hey there!

Forgot password?

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Close
of

    Processing files…