fbpx
4.3 C
Zagreb
Subota, 6 ožujka, 2021

Capak: “Ako dobijemo sve dogovorene količine, do ljeta ćemo cijepiti 50 posto stanovništva”

Pročitajte još:

PA OVAKO NIKAD NEĆEMO S MRTVE TOČKE: Hrvatskom se širi opasan trend, građani masovno dobivaju kazne i to 8.000 kn

Tijekom jučerašnjeg dana, policijski službenici ove Policijske uprave, provjerom poštivanja izrečenih mjera samoizolacije, četiri osobe nisu zatekli na adresi...

Ožujak počinje uz obilje sunca, tako će biti sve do petka. Vakula najavio i snijeg. Evo kad i gdje bi mogao pasti

Dnevna temperatura zraka postupno će rasti, pa će sredinom tjedna biti i viša od prosjeka za doba godine, ali...

Ako letite za Kinu mogu vam uzeti analni bris na Covid-19

Svakome tko leti u Kinu od sada se može uzeti analni bris na Covid-19, nakon što je Peking proširio...

Krunoslav Capak je govorio o kampanji cijepljenja koja će, kako kaže, obuhvatiti sve tipove medija

Na današnjoj press konferenciji Nacionalnoga stožera Civilne zaštite novinari su upitali ministra zdravstva Vilija Beroša jesu li razmišljali da se Hrvatskoj prepusti nešto veća količina cjepiva zbog potresa.

“Pokrenuli smo takvu akciju i putem odbora koji se bavi raspoređivanjem cjepiva, i zatražili da nam se ubrzano dostavi nešto više doza. Upućen je dopis svim ministrima zdravlja i zahvala zbog stava da se slažu da nam se nešto ranije upute veće doze. Radi se oko 100 do 200 tisuća, a krajem tjedna ćemo znati sigurno. Zasad se svi slažu”, objasnio je Beroš.

Capak: Kampanja će obuhvatiti sve tipove medija. Već je više puta rečeno da će se javno cijepiti i neke poznate osobe. Kada će to biti, ne znam još. Svaki dan dogovaramo javne aktivnosti. Neki Zavodi pokreću svoje kampanje, to je sve skupa dobrodošlo.

Saborski zastupnici su planirani za cijepljenje i upućen je dopis predsjedniku sabora da se dogovori koje količine i tko bi se sve htio cijepiti. To će vjerojatno biti krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna.

Koliku procijepljenost očekujete do ljeta?
Capak: Ako se registrira AstraZeneca, i ako dobijemo sve dogovorene količine, do ljeta ćemo cijepiti 50 posto stanovništva.

Božinović: Naravno da veća količina dostupnog cjepiva kampanju čini dinamičnijom, fokusiranijom jer mi zasad bez problema trošimo sve količine koje su došle u Hrvatsku.

Jeste li razmišljali da se Hrvatskoj prepusti nešto veća količina cjepiva zbog potresa i jeste li zatražili to od EU?
Beroš: Pokrenuli smo takvu akciju i putem odbora koji se bavi raspoređivanjem cjepiva i zatražili da nam se ubrzano dostavi nešto više doza. Upućen je dopis svim ministrima zdravlja i zahvala zbog stava da se slažu da nam se nešto ranije upute veće doze. Radi se oko 100 do 200 tisuća, a krajem tjedna ćemo znati sigurno. Zasad se svi slažu.

Zašto Slovenija objavljuje, a Hrvatska ne objavljuje rezultate antigenskih testova?
Capak: Postoji više svrha. Kad bi se stavilo na hrpu, ne bismo dobili ništa. Antigenske testove nema smisla objavljivati. 80 tisuća brzih antigenskih testova je završeno u domovima za starije, ali to je projekt, a ne dijagnosticiranje covida. Isto tako, radi se screening u velikim firmama.

Koliki je udio zdravstvenih djelatnika u preminulima? Koliki je postotak zdravstvenih djelatnika koji se odbio cijepiti?
Capak: Nemam taj podatak koliko je preminulih liječnika. Što se tiče cijepljenja, mi smo tek negdje na prvoj trećini cijepljenja zdravstvenih djelatnika, njih ima ukupno oko 80 tisuća. 50 tisuća je otprilike onih koji rade, ostalo je administracija. Kad budemo došli do njih pola, onda ćemo moći reći nešto o postotku.

Neke zemlje najavile su covid-putovnice…
Božinović: Ja nisam rekao da idemo ili da ne idemo u tom smjeru, u smjeru ograničenja za necijepljenje. Mi računamo kad se odobri AstraZeneca da je to game changer. Što se tiče putovanja i drugih režima unutar EU, to će biti sigurno razgovora u odborima EU. Naravno da ove zemlje koje najavljuju, da ih ima, da su to sve signali koji mogu koristiti i za njihovo pozicioniranje unutar sastanaka u EU, a mogu biti i namijenjeni domaćoj javnosti.

Razgovarate li vi s kolegama iz drugih zemalja. Daju li stroge mjere stvarno rezultate?
Božinović: Mislim da smo vas uvjerili barem u to da razgovaramo međusobno. Znate da smo uvijek govorili i to je živa istina da na dnevnoj bazi procjenjujemo situaciju. Kad bi postojao neki recept koji je generalno primjenjiv, onda bi odavno riješili sve probleme. Negdje neke mjere funkcioniraju bolje, negdje manje dobro. Mi nećemo odustati od našeg pristupa, a to je da stalno procjenjujemo, naravno da smo u kontaktu s kolegama iz drugih zemalja. U situaciji kad se s nekim osjećate najsigurnijim, može se dogoditi da se virus prenese u 50 posto kontakata te vrste. Vrlo je to složena tematika. Važno je, kad je krenulo cijepljenje i kad imamo ovako povoljnu situaciju, da se ne opustimo. Ne možemo reći “najgore je iza nas”. Ovih par zimskih mjeseci, kad su ljudi zatvoreni, idealni su za širenje virusa.

O gužvama u toplicama, na sanjkalištima, Cmroku, skijalištima Božinović je rekao da inspektori ravnateljstva civilne zaštite provode nadzore. “Moguće je da se traže rupe u onome što je propisano međutim ne bih stvarao neku veliku… i predstavljao to kao velik problem. Ja znam na što želite ukazati da neke aktivnosti nisu dopuštene, pogotovo kad je u pitanju bavljenje sportom, ali tome ćemo se posvetiti da vidimo o čemu se tu radi”, kazao je.

Najnovije vijesti:

Klinički farmakolog: Ove godine se nećemo osloboditi Covida-19? 2 stvari postat će naša svakodnevica

I Svjetska zdravstvena organizacija je poručila kako je nerealno da ćemo se osloboditi Covida-19 do kraja godine Klinički farmakolog profesor...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.3 ° C
7 °
0 °
33 %
3.6kmh
0 %
Sub
6 °
Ned
9 °
Pon
10 °
Uto
8 °
Sri
11 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5735
USD
6,3557
GBP
8,7963
CHF
6,8270

Pročitajte još:

Popularno: