fbpx
3.9 C
Zagreb
Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Cure stravični detalji: ‘Djecu u križevačkom samostanu maltretiraju, daju im tablete, kupaju jednom tjedno’

Pročitajte još:

Nakon što su mu uzeli Lamborghini, Baka Prase vozi Yugo: Što je tu je, bit će bolje

YouTuber je na Instagramu objavio fotografiju na kojoj vozi Yuga, a snimio je i svoj Lamborghini kojem trenutačno nema...

Žele srušiti Meštrovićev spomenik u Chicagu?! ‘U šoku smo, to je njegov najvažniji svjetski rad’

Na stranicama Chicago Monuments Project objavili su da razmišljaju o sudbini Spomenika Indijancima Ivana Meštrovića, jer je prema njihovu...

Nećak župana Milinovića divljao po gospićkoj bolnici, razvalio vrata i lomio CD-e

Oštro osuđujem incident koji se dogodio. Nitko nema pravo rušiti pobjednički mentalitet koji stranka ima, izjavio je Darko Milinović Nećak bivšeg...

U samostanu koji je završio u karanteni se navodno godinama loše i nehumano postupa prema djeci koja se kažnjavaju teškim fizičkim radom, oduzimanjem mobitela, uskraćivanjem interneta, ‘šopanjem’ tabletama…

Roditelji čija su djeca na skrbi u Dječjem domu križevačkog Samostana tvrde da su njihova djeca zanemarena pa su prije nekoliko dana tamo na teren izašli zaposlenici Centra za socijalnu skrb Križevci. Naime, tvrdnje roditelja kažu da djeca danima nisu dobila pošten obrok te da se kupaju jednom u tjedan dana. Naime, zbog zaraženih časnih sestara, samostan se nalazi u izolaciji.

Nakon što je portal ePodravina objavio članak o samostanu sestara Bazilijanki iz Križevaca, u redakciju su počele stizati nove informacije o događajima u samostanu. Kako pišu, koronavirus razotkrio je detalje o životu korisnika samostana te nehumano postupanje prema djeci.

Nehumano postupanje prema djeci Od nekoliko izvora bliskih Samostanu (podaci poznati redakciji), koji su zbog svoje, a i sigurnosti djece htjeli ostati anonimni, doznajemo da se tamo godinama loše postupa prema djeci i korisnicima, a u nimalo boljem položaju nisu ni pojedini članovi osoblja. Kako smatra naš sugovornik, odgovorna osoba za ovakvo stanje je predstojnica samostana, časna sestra Zinovija Kolić.

Priča nam da se prema djeci postupa nehumano, maltretira ih se, čupa za kosu, tjera da rade u vrtu, oduzimaju im se mobiteli, brani korištenje interneta iako im je bio potreban za online nastavu, a sve kako bi bila dobra, poslušna i pokorna. Kažu da se navedena časna sestra koja ima 75 godina i tri premosnice ponaša kao da živi u 18 stoljeću.

Sestre ne priznaju postojanje koronavirusa Pojavom Covida-19 u samostanu se stanje dodatno pogoršalo, a virus je razotkrio još neke jezive detalje. U međuvremenu je djeci i osoblju od nadležnih institucija osiguran topli obrok koji im se dostavlja u šator postavljen u dvorištu.

Cijeli je samostan u samoizolaciji. Neslužbeno doznajemo da je koronavirus u ustanovu donijela časna sestra koja je trenutno na bolničkom liječenju u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek. Ona je prije nego je razvila simptome prisustvovala obiteljskom okupljanju u Sesvetama gdje se slavila krizma, a na kojoj se okupio veći broj ljudi, njene rodbine iz Bosne. Kad je ta časna sestra razvila simptome, prebačena je u bolnicu, a potom su testirane i ostale časne. Tri su nalaza bila pozitivna, no kako nisu razvile simptome, sestre su ostale u samostanu te preuzele brigu o svim korisnicima, ignorirajući rezultate testiranja. Kako tvrdi naš sugovornik, sestre ne priznaju postojanje koronavirusa pa i ove s pozitivnim nalazom ulaze među djecu i k starijim osobama koji su tamo na skrbi i tako izravno ugrožavaju njihovo zdravlje. Djeca su stalno za nešto kriva U Dječjem domu samostana smješteno je 16-oro djece od kojih je najmlađa dvogodišnjakinja. Svi su izdvojeni iz svojih bioloških obitelji iz različitih razloga, a prema procjeni Centra za socijalnu skrb.

No kako tvrdi naš izvor, ni uvjeti života u samostanu nisu za poželjeti, a na to svako dijete ima pravo. Upravo su pravovaljanu skrb trebali dobiti izuzimanjem iz obitelji i smještanjem u ustanovu.

– Djeca su stalno za nešto kriva, proziva ih se za svaku sitnicu, proglašava ih se šizofreničarima, daju im tablete za smirenje. Gdje su tu humanost i dječja prava – pita se.

Imaju i ‘ilegalce’, a jedna sestra je zatvorena pet godina u sobi

Jedna informacija o samostanu je posebno zanimljiva – navodno tamo ima osoba koje su u samostan smještene ilegalno i za koje nitko ne zna zašto i kako su tamo završili. Više izvora je za ePodravinu potvrdilo da u podrumu samostana nelegalno živi majka jedne časne sestre koja se u samostanu nalazi na oporavku nakon operacije. K tome, u samostanu je navodno već neko vrijeme prisutna muška osoba za koju se ne zna tko je niti po što dolazi pod okriljem mraka i zašto odlazi u ranu zoru.

Sugovornik iz samostana navodi da je tamo već pet godina zatvorena časna sestra kojoj je kretanje ograničeno pa se kreće samo po svojoj vlastitoj sobi, balkonu i kupaonici. Kaže da je to zato što ta časna raspolaže s previše informacija. Čovjek navodi da se nju može vidjeti kada mahne s balkona i “to je to”.

Šefica samostana za sve ima objašnjenje

Novinari su kontaktirali samostan ne bi li dobili odgovore na pitanja. U prvom pokušaju javila se neimenovana časna sestra koja je istaknula kako roditelji nemaju pravo biti nezadovoljni jer su da su na vrijeme brinuli o djeci, ona ne bi završila u Domu. Naknadno, novinari ePodravine su razgovarali s predstojnicom samostana Kolić. Ona je zbog medijskih napisa bila nezadovoljna i vrlo uznemirena.

“Sve je to laž, pa gdje bi djeca izdržala živjeti u tome. Jučer nam je bio epidemiolog i Centar za socijalnu skrb, došli su iznenada, vodili smo ih po svim prostorijama. Djeca su bila živa, zdrava i vesela. Ne znam koji je to đavo toliko bijesan na nas. Zahtjevam demantij posljednjeg članka o samostanu, zbog te objave ganjat ću vas do kraja svijeta!”, rekla je časna sestra. Upitana da prokomentira informaciju da djecu u samostanu tuče i maltretira, rekla je: “Pa gdje bi sustav bio da se djecu tuče, gdje ste još vidjeli da časna sestra tuče dijete?”

Časna Kolić je potvrdila da u samostanu živi majka jedne od časnih sestara koja je nedavno bila na operaciji. Međutim, odbacuje tvrdnje da žena stanuje u podrumu pa navodi da je smještena u normalnoj sobi. U vezi “nepoznatog muškarca” koji “odlazi u zoru”, časna kaže da je to liječnik opće prakse dr. Berc koji vodi brigu o zdravlju nekih štićenika.

“On stanuje ovdje blizu pa ljudi krivo vide, misle da ide k nama, a on ide u svoj stan. Povremeno zna doći k nama na ručak”, govori Kolić

Sestra Zinovija tvrdi da kod njih nema korone i da su svi zdravi kao dren Na kraju pitamo predstojnicu kakvo im je zdravstveno stanje, jesu li se oporavile časne koje su bile pozitivne na koronavirus.

– Kod nas korone nema, nema pandemije, svi smo zdravi. Sestra koja je u ponedjeljak završila u bolnici tamo je poslana zbog uroloških problema, a kad je čekala na bolničkom hodniku dobila je upalu pluća i zato je smještena na odjel.

Svi smo ovdje zdravi kao dren, nitko nema koronu – zaključila je na kraju sestra Zinovija. Prema informacijama koje smo dobili, ubrzo poslije našeg razgovora sa sestrom Zinovijom, jedna od časnih sestara u popodnevnim je satima iz samostana automobilom odvezla spomenutu gospođu koja je kod njih bila na oporavku od operacije. Napomenimo da je cijeli samostan u samoizolaciji.

Najnovije vijesti:

Hrvatska podržava uvođenje covid-putovnice samo u ovom slučaju: Ali, imaju jedan uvjet

Komisija se zalaže za to da certifikat ne bude isključivo dokaz da su putnici cijepljeni već da on na...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
3.9 ° C
5 °
3 °
48 %
1.1kmh
0 %
Ned
4 °
Pon
10 °
Uto
9 °
Sri
11 °
Čet
13 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5735
USD
6,3557
GBP
8,7963
CHF
6,8343

Pročitajte još:

Popularno: