fbpx
13.6 C
Zagreb
Petak, 26 veljače, 2021

Inspektori u 11 mjeseci proveli 150.000 nadzora: Žena je cinkala vlastitog muža: ‘Bojim se, sve će nas zaraziti’

Pročitajte još:

Vakula otkriva kakvo nas vrijeme čeka idućih dana: Danas je zadnji dan “kasnog proljeća” usred veljače.

Bit će i vjetrovitije, ponajviše tijekom vikenda na Jadranu, gdje će jaka bura s olujnim udarima onemogućavati normalno prometovanje,...

Grubnić priredio raskošni tulum psu: Sretan rođendan, ljubavi

Kako si ti najčišća duša u mom životu, iskreno te smatram svojim anđelom. Hvala ti na tvojoj bezuvjetnoj LJUBAVI...

Komentator Brkić zaplakao je u prijenosu zbog Sarača: ‘Oprostite što sam nestao, saznao sam ružnu istinu’

Oprostite mi što sam zastao i nestao. Saznao sam vrlo ružnu istinu, otišao je jedan od najvećih hrvatskih rukometaša,...

Od početka epidemije Covida-19 u Hrvatskoj utvrđeno je 4960 slučajeva kršenja mjere samoizolacije za koje su predviđene kazne u rasponu od 8000 do 15.000 kuna, iako na sudu te kazne nerijetko bivaju smanjene

Otkako je početkom ožujka prošle godine proglašena epidemija bolesti Covid-19 na području Republike Hrvatske te donesen niz protuepidemijskih mjera, do 14. veljače ove godine inspektori Ravnateljstva civilne zaštite obavili su čak 149.583 inspekcijska nadzora te izdali 6462 usmena upozorenja za otklanjanje nedostataka i nepravilnosti. Tijekom nadzora podnijeli su 192 prekršajna naloga protiv pravnih osoba i odgovornih osoba u pravnim osobama te pet prekršajnih naloga protiv fizičkih osoba, gdje je određena novčana kazna u iznosu od 500 kuna sukladno ovlastima iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, piše Glas Slavonije.

Nenošenje maske
Veliki broj građana uhvaćen je u raznim aktivnostima iako su trebali biti kod kuće u samoizolaciji. Gotovo da nema dana da policija nekoga ne zatekne u prometu, nerijetko na sudu, ali i u odlasku u trgovinu, pa je tako od početka epidemije kod 4960 osoba utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Čin je to nediscipline, ali i sebičnosti kada je o javnom zdravlju riječ. O kršenju samoizolacije dostavlja se obavijest o počinjenom prekršaju Državnom inspektoratu, a za taj prekršaj predviđene su kazne od osam pa do 15 tisuća kuna, no kada kršitelji dođu na sud, nerijetko kazne budu i manje. S tim prekršajem najčešće su suočavani i stožeri na nižim razinama. Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Đakova Antun Galić kaže kako su u početku primali opravdane dojave o kršenju te mjere, a da su kasnije uslijedile i dojave o kršenju samoizolacije iza kojih su se krili i osobni animoziteti, susjedski obračuni i druge skrivene namjere. “U prvom valu epidemije gradski stožer bio je suočen i s neupućenim građanima kada je riječ o radu takvog tijela i što su mu ovlasti, pa su zvali i zbog prelaska granice, testiranja i sl., a sve takve pozive usmjeravali smo na Centar 112 i broj 113”, kaže Galić. Dodaje, bilo je i poziva vezanih uz obiteljske odnose. “Nazvala je žena i rekla da joj muž ne poštuje mjere, te se ona boji da će time zaraziti sve u kući”, prisjeća se Galić. I općinski stožeri imaju slična iskustva. “Najviše su nas zvali zbog kršenja samoizolacije. Imamo 12 sela i u svakom od njih po dva čovjeka, treba to sve nadgledati, a nas obilaze inspektori CZ”, kaže načelnik Stožera civilne zaštite Općine Drenje Zvonko Dorić.

Od početka primjene izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti do 15. veljače policija je izdala 1139 upozorenja za nenošenje maski i 311 novčanih kazni. Novčana kazna za nenošenje maske je 500 kuna, no ako se kazna plati odmah, iznosi 250 kuna. Preskupa je to u konačnici cijena za masku koja u trgovini ili ljekarni stoji nekoliko kuna.

Određeni broj građana, točnije njih 35, prijavljen je i zbog kršenja zabrane odnosno ograničavanja privatnih okupljanja. Za taj prekršaj predviđene su kazne u iznosu od pet do deset tisuća kuna za vlasnika privatnog prostora koji organizira ili dopusti održavanje okupljanja suprotno odlukama Stožera. Osim poziva zbog nedopuštenog rada pojedinih lokala ili kršenja ograničenog broja građana u zatvorenim prostorima ili na okupljanjima, Galić dodaje kako je đakovački stožer bio zaprimio i dojavu o prekoračenju dopuštenog broja osoba i na svetoj misi. Ipak, od travnja do lipnja rad gradskog stožera obilježilo je izdavanje propusnica zbog tadašnjeg ograničenog kretanja između županija – đakovački stožer izdao ih je u ta tri mjeseca 4730.

Čekaju otvaranje
Protekla godina zadala je puno posla i inspektorima Državnog inspektorata. Od 1. ožujka prošle do 14. veljače ove godine turistički inspektori DIRH-a obavili su ukupno 2596 inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima radi pridržavanja odredbi odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom prilikom u 2461 inspekcijskom nadzoru nisu utvrđene povrede odluka, a u 135 inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima utvrđene su povrede odluka, odnosno utvrđeno je 120 povreda odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata. “Za utvrđene prekršaje turistički inspektori donijeli su 72 usmena rješenja na zapisnik kojima su zabranili pružanje ugostiteljskih usluga. Protiv ugostitelja koji se nisu pridržavali odredbe odluka Stožera turistički inspektori podnijeli su 59 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka mjesno nadležnim sudovima, također su izdali 34 prekršajna naloga te naplatiti 28 kazni na mjestu izvršenja prekršaja”, doznajemo iz Ravnateljstva civilne zaštite. Kako dalje dodaju, prekršajne odredbe u slučaju pružanja ugostiteljskih usluga suprotno odluci Stožera, propisane su novčane kazne za pravne i fizičke osobe-obrtnike u iznosu od 5000 do 30.000 kuna, te za fizičku osobu – nositelja ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva – u iznosu od 2000 do 5000 kuna. Proteklih dana, dok je i dalje na snazi mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata, inspekcija je u jednom đakovačkom lokalu zatekla njegova vlasnika i tri gosta.

“Ne bih to komentirao. Iako su ugostitelji u cijeloj Hrvatskoj s negodovanjem primili vijest da i nakon 1. veljače lokali ostaju zatvoreni, naša udruga pozvala je ugostitelje da ne otvaraju na svoju ruku jer je to preskupa igra”, kaže predsjednik Udruge ugostitelja Đakovo Antonio Marić, no dodaje i kako ugostitelji dosad ukupno nisu radili gotovo šest mjeseci, te da su sve “napregnutiji” u iščekivanju da ponovno otvore, ne samo na način kao što je to od 15. veljače na snazi – s “kavom za van”. “Očekujemo da mjere dodatno popuste 1. ožujka”, kaže Marić.

Policija otkrila 372 krivotvorena PCR testa
Prema podacima Ravnateljstva civilne zaštite, protiv ugostitelja koji se nisu pridržavali odredbe odluka Stožera turistički inspektori podnijeli su 59 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka mjesno nadležnim sudovima, te izdali 34 prekršajna naloga i naplatili 28 kazni na mjestu izvršenja prekršaja. Za te prekršaje propisane su novčane kazne za pravne i fizičke osobe-obrtnike u iznosu od 5000 do 30.000 kuna, te za fizičku osobu – nositelja ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva – u iznosu od 2000 do 5000 kuna.

Hrvatska policija otkrila je dosad 372 krivotvorena PCR testa koja su im građani – i oni htrvatski, kao i oni drugih zemalja – pokazivali na granici ne bi li izbjegli samoizolaciju. Od toga, najviše krivotvorenih PCR testova, čak 115, otkriveno je na području Vukovarsko-srijemske županije, a 105 na graničnim prijelazima u Brodsko-posavskoj županiji. Osobe s krivotvorenim PCR testovima najčešće su dolazile iz BiH.

Glas Slavonije piše kako je među mjerama za suzbijanje širenja koronavrusa koje su izazvale najviše prijepora bilo izdavanje propusnica zbog ograničenog kretanja između županija. Do sredine prosinca 2020. godine zatraženo je oko 150 tisuća propusnica u e-sustavu te oko 50 tisuća putem e-maila. Razlozi za traženje propusnica bili su raznolik – od odlaska frizeru u susjednu županiju, odlaska na svinjokolju, hranjenja mačaka i pasa, odlaska na misu u drugi grad pa do obrazloženja tipa “zaboravio sam špek na vikendici”.

Propusnice u drugom valu epidemije ukinute su nakon razornog potresa koji je pogodio središnju Hrvatsku 29. prosinca kako bi se hitnim službama, humanitarcima i građanima Sisačko-moslavačke županije olakšalo kretanje.

Najnovije vijesti:

Zagreb trenutno ima drugi najzagađeniji zrak na svijetu

Zagreb trenutno ima drugi najzagađeniji zrak na svijetu. Glavni grad Hrvatske s indeksom 179 drugi je na listi iza Pekinga...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.6 ° C
14.4 °
13 °
54 %
0.4kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
11 °
Ned
9 °
Pon
10 °
Uto
12 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5788
USD
6,2740
GBP
8,7510
CHF
6,8991

Pročitajte još:

Popularno: