fbpx
4.2 C
Zagreb
Nedjelja, 24 siječnja, 2021

Medicinska sestra: “Imaju po 15 teških bolesnika u covid jedinici, sestre su na rubu plača”

Pročitajte još:

Austrija produžila lockdown, veći razmak i FFP2 maske obvezne od 25. siječnja

Škole, trgovine, muzeji i frizeri ostaju zatvoreni sve do 8. veljače. Rad od kuće je strogo preporučen. Sport i...

Duvnjak: Ne znam što bih rekao, sve je izgledalo jako kaotično

Užasna utakmica za nas, ne znam što bih rekao, kazao je Domagoj Duvnjak nakon blamaže protiv Argentine. I on...

Kolinda volontira na Baniji: Pomaže u gradnji kuće obitelji sa 6 djece

Imanje obitelji Radošević u Novom Selištu nadomak Petrinje prošlog tjedna posjetila je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Razoran...

Grburić kaže kako je baš medicinska sestra ta koja je 24 sata uz bolesnika, ona je ta koja prva uoči promjene na bolesniku…

Brankica Grburić, medicinska sestra iz Kliničke bolnice Sveti Duh i iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, za N1 je opisala s čime se medicinske sestre i tehničari suočavaju u vrijeme naglog rasta broja najteže oboljelih od covida.

“Jučer sam razgovarala s kolegicom koja je kući trebala doći u 4, a došla je u 7, ali svejedno zadovoljna zato što je bolesniku bilo bolje”, kazala je medicinska sestra Brankica Grburić. Riječ je o četiri sata rada u zaštitnom odijelu, o tome da nekim sestrama i pozli, o pitanju uvjeta u kojima bi se ona mogla odmoriti, istuširati ili naprosto pronaći nekoliko minuta mira da dođe k sebi.

‘Svi smo bili nespremni za ovu pandemiju i zdravstveni sustav se cijelo ovo vrijeme pripremao, odnosno poboljšavao. Uvijek smo govorili da nedostaje medicinskih sestara, pa bi bilo nemoguće reći da nas ima. Naravno da se osjeti nedostatak medicinskih sestara. Sedam posto medicinskih sestara je iz zdravstvenih ustanova prebačeno u bolnicu za Covid. I da se ne misli da nama te medicinske sestre ne fale na odjelima i u intenzivnim jedinicama. Naravno da nam fale’, istaknula je i dodala:

‘Jako se ljutim kad kažu ‘broj postelja’. Treba govoriti o tome koliko je teška zahtjevnost bolesnika jer mi radimo kategorizaciju bolesnika koja govori o stupnju potrebe za njegom i intervencijom.’

Rekla je da je kapacitet rada smanjen odlaskom sestara, ali i to da se ‘svakog teškog bolesnika koji zahtijeva hitnu intervenciju ili neki postupak ne može ostaviti, njemu se mora pružiti pomoć’.

‘Svaki naš bolesnik ostaje i dalje na respiratoru, ostaje s potrebama intenzivnog liječenja i monitoringa’, opisala je stanje u bolnicama iz kojih sestre odlaze, a potom nastavila o tome kamo dolaze, u bolnicu za Covid:

‘Otvaraju se intenzivne jedinice. One bi prvo trebale biti dobro opremljene, da se ne gubi vrijeme.’

‘Kad pošaljete sestru koja nije nikada radila u intenzivnoj jedinici u jedinicu za Covid u Dubravu, vrlo joj je teško, toj sestri je grozno, jer ta sestra ne zna. Ne da ona neće, nego ne zna, nikada nije radila s aparatima, s monitoringom, da ne govorimo o davanju terapije, koje je ipak specifično u intenzivnoj jedinici kako bi se postigao najbolji učinak liječenja’, kazala je.

Problem je, istaknula je s mladim sestrama i tehničarima:

“Upozoravali smo kakav je problem s edukacijom mladih medicinskih sestara, gdje nije dovoljno reći: ‘Nauči online preko interneta’, jer online se ne može naučiti vještina i postupak. To mora biti intenzivno u intenzivnoj jedinici, najmanje šest mjeseci, kako bi bila spretna i sposobna u vještinama i sukladno svemu raditi s kolegicama koje tamo rade već duže vrijeme.”

U takvoj situaciji njima se gomilaju problemi od ranije:

“Nama treba standard koji je postavljen, koji nikad nije poštivan. Kad smo dobili Pravilnik o minimalnim uvjetima, tada se škrtarilo, gledalo se da što jeftinije prođe. Te medicinske sestre žele raditi, vrijedne su, same su se prijavile u covid-bolnicu. Međutim, vrlo često nazovu: ‘Ali ja to ne znam raditi, ja to ne mogu raditi, ja sam opterećenje tamo'”, prepričava.

“Sestre su na rubu plača”
“Naše medicinske sestre imaju po 15 bolesnika u covid jedinici, 15 teških, zahtjevnih bolesnika gdje su sestre na rubu plača, jer ne mogu pružiti kompletnu skrb i sve što bi trebalo. A da ne kažem kad se radi intervencija okretanja bolesnika na trbuh, da treba najmanje šest medicinskih sestara.”

Maksimum za svakog bolesnika
Što se tiče pacijenata oboljelih od ostalih bolesti, moraju paziti da skrbe i o njima.

‘Traži se rješenje da svaki bolesnik dobije maksimum, da se zbrine. Sigurno pazimo na onkološke bolesnike, ne možemo zaboraviti druge bolesnike, KOPB…’, nabrajala je, ali i poručila:

‘Ali moram reći da moraju biti strpljivi u čekanju, da i ta medicinska sestra i liječnici i nosači i čistačice rade kao mali mravi. Medicinska sestra je ta koja je 24 sata uz bolesnika, ona je ta koja prva uoči promjene na bolesniku… Kad uđe u bolnicu, doslovce kao da je ušla u rudnik. Svakom bolesniku moraš doći, aspirirati, davati infuzije, terapije, katetere…’, opisala je.

U takvoj situaciji zadnje što treba zdravstvenim radnicima je da budu opterećeni i egzistencijalnim problemima. Navela je dodatke od 28 ili čak samo 17 posto.

‘Dodatak bi morao biti ne 28, nego barem 35 posto… Ljudima treba platiti ono što rade. Mi moramo isto preživjeti. Naše obitelji su ostavljene i po 24 sata’, smatra Grburić.

Istaknula je da se, još otkako je Vrhovni sud prije točno godinu dana donio pravorijek o tome da se zdravstvenim radnicima moraju plaćati prekovremeni i dežurstva kako spada, i dalje čeka na izračun toga koliki je dug prema njima.

Najnovije vijesti:

Duvnjak: Ne znam što bih rekao, sve je izgledalo jako kaotično

Užasna utakmica za nas, ne znam što bih rekao, kazao je Domagoj Duvnjak nakon blamaže protiv Argentine. I on...

Vrijeme:

Zagreb
magla
4.2 ° C
5 °
3 °
93 %
1.4kmh
94 %
Ned
7 °
Pon
3 °
Uto
5 °
Sri
5 °
Čet
5 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5702
USD
6,2181
GBP
8,5074
CHF
7,0242

Pročitajte još:

Popularno: