fbpx
-2.8 C
Zagreb
Utorak, 1 prosinca, 2020

Milanović: ‘Premijer je Hrvatskoj pokazao jezik ili srednji prst. Ne želi se naći samnom’

Predsjednik se obratio javnosti i rekao da je premijer odbio sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti

Predsjednik Zoran Milanović je na početku pressice u 15 sati na Pantovčaku rekao da njegovi odgovori premijeru Andreju Plenkoviću “nisu prepucavanje”. Milanović je rekao da je premijer preko pisma odbio sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti.

PLENKOVIĆEVO ‘JA MOGU SVE’

“U pismu je rečeno da se vijeće za nacionalnu sigurnost ne može održati jer prije njega mora zasjedati koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, to je jedno tijelo osnovano prije par godina i koje ispunjava samo ono što mu kaže Vijeće za nacionalnu sigurnost. To je jedno šaroliko tijelo, u njemu sjede i vatrogasci i planinari…, ljudi i službe koji s ovim što se dogodilo nemaju nikakve veze, koji ne trebaju sudjelovati u donošenju ikakvih prijedloga, nego nemaju ni pravo na informacije kojim raspolažu sigurnosne službe. Time Plenković šalje poruku “ja mogu sve””, rekao je Milanović.

Milanović je kazao kako se Plenković s njim ne želi naći i da je pokazao javnosti “srednji prst”, te je kazao kako se Vijeće sastaje kada se dogovore.

Premijer je jučer konačno kazao što je mislio. “Danima smo slušali kako njegovi bliski suradnici izvrdavaju odgovor, ali onda se našlo nekoliko branitelja koji su me napali i on će čuvati svoje ministre, a meni se može reći sve. I onda na kraju iz usta ministrice kulture, koja je rekla ono što smo svi mislili. Dakle, ja sam prije 4 godine u razgovoru s ljudima iz šatora razgovarao… namjerno su snimili jednu zafrkanciju, jedva i ton i to objavili isključivo s namjerom da mi naškode. Jesu li pitanje je pučke legende”, kazao je Milanović dodajući kako je nakon toga izgubio izbore.

‘POD PROZOR SU MI DOLAZILI HUKAČI’

Milanović je kazao kako neće lako prijeći preko onoga što je on govorio prije četiri godine. Pod moj prozor su dolazili hukači kad je Plenković gradio svoju karijeru, moja supruga i djeca nisu mogli izaći iz stana. Na tom gnoju je on gradio svoju karijeru”, kazao je Milanović.

Predsjednik je kazao kako je Plenković bio štićenik u svim režimima pa se prisjetio kako je vojsku izbjegao zbog navodne anemije. “Plenković je bio štićenik u svim režimima, na temelju lažne dijagnoze anemije je izbjegao služenje vojnog roka, ja ne znam nikog iz svoje generacije koji je to uspio. Podsjećam vas što se radilo meni, a gospodin je bio štićenik. I još se rugao svima nama”, rekao je. Potom je kazao kako je u politici jako važno znati s kim imaš posla.

Dakle on je bio štićenik, lojalan sluga tog režima, on se sa svima nama rugao Tuđmanu, to zna 10 ljudi. Na meni je da govorim istinu, a ako ti se ne sviđa ta istina, obračunaj se s istinom”, veli Milanović.

‘Pod moj prozor dolazili su bukači dok je Plenković gradio karijeru’

Milanović je rekao da je premijer jučer rekao na što je mislio nakon napada prvenstveno na policajca te komentirao da je to bila grozna optužba i da za to mora imati neke argumente. Naveo je da smo “danima slušali kako Plenkovićevi bliski suradnici izvrdavaju odgovor na to pitanje, a onda se našlo nekoliko branitelja koji su naravno napali mene”.

“On će čuvasti svoje ministre, a meni se može reći sve. A onda iz usta ministrice kulture koja je rekla ono što smi svi mislili. Dakle, ja sam, prije četiri godine na razgovoru s grpom branitelja iz šatora, na razgovoru koji su oni tražili, u SDP-u, ne u šatoru, mjesecima nakon što sam prestao biti premijer, u društvu mene, VidovićaKotromanovića i mog ministra u to vrijeme, snimili zafrkanciju i objavili to isključivo s namjerom da mi naškode. Sad jesu li ili ne, to je dio pučke legende. Moja opcija nije uspjela pobijediti, četiri godine kasnije saznajemo da je to dio plana da netko sluđen s dugom cijevi puca na policajca. Da bi se te stvari dovele u vezu treba se toliko napregnuti da to zaslužuje Nobelucu nagradu nove vrste – onu za logiku. Plenković se nominirao. Pod moj prozor su dolazili bukači dok je Plenković gradio svoju karijeru. Moja supruga i djeca nisu mogli izaći iz stana”, rekao je Milanović.

‘Plenković je čekao svoj trenutak dok je jeo praline u Bruxellesu’

“Ne možeš očekivati od mene da budem tvoj ghostwriter, da pišem lažne biografije jer nisam bio plaćen. Što je radio gospodin Plenković dok je bio visoki povlaštenih HDZ-a, kada je preko reda ušao u Sabor u koji ga je ugurala Kosor, tako što ga je natjerala da uđe u HDZ. Pet godina poslije rušio je Karamarka koji ga je opet poslao Bruxelles da pije kavu i jede krosane i čeka svoj trenutak”, rekao je predsjednik na pressici.

Spomenuo je Milanović i ministra Tomislava Ćorića pa je rekao da je njegov životopis bio na njegovom stolu i da mu ga je donio Davor Bernardić. “Hoće li netko zbog toga zapucati na Ćorića? Možda od smijeha, ali ne iz vatrenog oružja. Ako ostanemo bez smijeha, onda smo umrli kao ljudi. “Ja ne mogu nikome nauditi osim svojom jezičinom”, rekao je.

Dotaknuo se predsjednik i Milorada Dodika pa rekao da pokušava riješiti situaciju Hrvata u BiH. Rekao je da je zato pozvao Dodika na razgovor te da je o tome premijera obavijestio danima ranije. “Dodik dođe i kaže da ima sastanak s Plenkovićem za par sati i pita me da li da idem, rekao sam apsolutno”, kazao je.

‘Meni nisu trebali žetoni i sitni lopovluci’

Predsjednik je rekao da već peti ili šesti tjedan zaredom ministar Mario Banožić izbjegava doći na Pantovčak i da je to “tužno za gledati”.

“Svi dokumenti se ovdje rješavaju odmah. Kad sam ja bio premijer, a Kolinda Grabar-Kitarović predsjednika, moj ministar obrane Ante Kotromanović je ovdje svaki tjedan bio kod predsjednice. To je kad razlikuješ državu od kartela i prčije koja ti je omogućila sve u životu. Netko može što hoće… Jadna je država koja ovisi o jednom čovjeku, pa i Plenkoviću. Njemu je pred očima samo karijera i probitak, tako će vas napustiti 2024. godine kad, ako Vlada opstane, će dati ostavke par mjeseci prije izbora, predstaviti nasljednika i onda će ga se kandidirati za Europsku komisiju, to je zapisano u dječjim almanasima.

Da se vratim na JNA i vojni rok, to nisu uspjeli sinovi Stipe Šuvara i ostali… Predobro se znamo dragi prijatelji, i ja i Orsat i mnogi drugi, postao si premijer i dobio 603.000 glasova. Mislim da on ne razumije duh Ustava. Ja sam u drugom krugu dobio preko milijun glasova. Ja sam tu da pomognem, da ako nešto ne valja i da ako netko ne govori istinu, da to kažem. I to radim. Ja sam dobio 300.000 glasova više od njega kad sam postao premijer. Meni nisu trebali žetoni i sitni lopovluci. Pozvao sam ga da pričao o situaciji u pravosuđu, za to netko mora odgovarati”, tvrdi Milanović.

Rekao je da će Plenković dati ostavku nekoliko mjeseci prije europskih izbora i da će konstituirati novog predsjednika HDZ-a. “Ja sam tu da pomognem ako nešto ne valja i kažem istinu”, rekao je i dodao da bi mogao svašta govoriti o odnosu premijera i Dragana Kovačevića.

“Rekao sam nešto i o ovrhama. Država treba plaćati veledrogerijama, banke su odrale hrvatske građane. Veledrogerije? Ponovno smo se doveli u stanje iz kojeg smo počeli izlaziti pred kraj mog mandata. Zašto se to ne plaća? Zašto se dopušta da se dug nagomilava?”, pita se Milanović.

Osvrnuo se na Stožer i pandemiju pa je rekao da će doći i do trećeg vala i da se u Hrvatskoj događa eksponencijalni rast kao i u drugim državama.

Posebno je istaknuo da na jučerašnjoj Plenkovićevoj konferenciji za medije nema ni trunke istine pa tako ni da on svojim izjavama ne može odgovarati za epidemiju. Podsjetio je kako se Plenković rukovao s Novakom Đokovićem na korona partyju u Zadru.

‘NAPAD NA MARKOVOM TRGU JE STVAR ZA SOA-U’

“I na kraju saznajemo jučer da premijer, iako se ni u šta ne petlja, subotom razgovara s glavnim državnim odvjetnikom. Ja ne kažem da on to ne smije, ali ne treba lagati. Razgovarali su o tome smije li se objaviti snimka s Markovog trga”, kazao je Milanović, te postavio pitanje hoće li objava tih snimki utjecati na istragu.

“Istragu protiv koga, mrtvog čovjeka”, kazao je Milanović te dodao kako je Plenković zvao DORH na sastanak vezano uz ono što s njima nema nikakve veze već veze ima sa SOA-om. Predsjednik je kazao kako je u tajne istrage uključeno i po 40 ljudi, što nikako ne može biti tajno već tek diskretno. “A premijer kaže da to ne zna, on to mora znati. Ako zna tipkačica u DORH-u mora i premijer”, kazao je. Milanović je pitao što znači Plenkovićeva izjava da on neće dopustiti napad na ministra. “Je li to bullying? “, pitao je Milanović.

‘PRETPOSTAVLJAM DA MU JE NEPRIHVATLJIVO DA MOJA BUDE ZADNJA’
Na pitanje što bi Plenković trebao učiniti da njihova rasprava prestane i da se sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost održi Milanović je kazao kako je pozvao Plenkovića na Vijeće sigurnosti. Istaknuo je kako on ne može odrediti kada će biti sastanak već da se moraju dogovoriti. “Ne znam hoće li rasprava prestati sada. Pretpostavljam da mu je neprihvatljivo da moja bude zadnja, predobro ga poznajem. Čovjek je jučer govorio o fenomenu svoje majke…”, kazao je Milanović te nastavljao nabrajati sve što je predsjednik jučer govorio.

Na pitanje je li istina ono što je premijer rekao da rasprava šteti premijeru, ali i predsjedniku, Milanović je odgovorio protupitanjem : “Pa zašto se obratio medijima”. Potom je kazao da on ne razmišlja na taj način, da li njemu nešto šteti ili ne.

‘OSUĐUJEM NASILJE, ALI SAM NA STRANI POLICIJE U SLUČAJU MIGRANATA’
Milanović je danas kazao kao Plenković nema odgovor ni na jedno pitanje te da bi volio da se susretnu zajedno pod reflektorima. Na pitanje što ga svrbi, Milanović je kazao: “Kokain me svrbi. Perem se redovito. Imam problema sa sezonskim alergijama i ništa više, ali to mi pomogne da nešto i nanjušim.”

Milanović se osvrnuo i na odnose prema izbjeglicama te kazao kako policija vraća izbjeglice u civiliziranu zemlju, u BiH. Na pitanje ima li na granici nasilja, Milanović je kazao kako policija koristi legalnu silu i da se granice moraju čuvati. Na pitanje ima li na granici nasilja, Milanović je kazao kako policija koristi legalnu silu i da se granice moraju čuvati. Potom je kazao da se izbjeglice vraća u zemlju iz koje oni opet nešto mogu pokušati. Na pitanje o fotografijama s ozlijeđenim izbjeglicama kazao je: “Osuđujem nasilje, ali sam na strani hrvatske policije u ovom slučaju”.

‘JA NISAM BIO NIČIJI ŠTIĆENIK U MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA’
Govoreći o prepirci s premijerom kazao je kako takvo nešto u Hrvatskoj sigurno nitko nije vidio 20 godina. “Nije ta prepirka na osobnoj razini. Povijest naših odnosa je povijest korektnih odnosa. Ja nisam bio ničiji štićenik u Ministarstvu vanjskih poslova, ali je bio dobar diplomat, to sam već rekao”, kazao je Milanović.

Dodao je kako time što govori da je Kosor Plenkovića natjerala da uđe u HDZ nije izrekao govor mržnje. Kazao je kako su se družili u Bruxellesu i na obiteljskoj razini, te da su bili dobri i po povratku Plenkovića iz Pariza gdje godinama nije radio ništa.

“Doma mi je dolazio, nikakav sukob nismo imali tada. On je odlučio biti političar”, kazao je Milanović te dodao kako se u SDP nije tako lako moglo ući. Milanović je kazao kako se on i Plenković ne svađaju, ali da ga Plenković kleveće. “Nisam nikog optužio da je razbojnik, lopov i kriminalac”, kazao je. Na pitanje hoće li odgovoriti premijeru ako on njemu odgovori sada, Milanović je kazao da ne zna. “Da uzmem godišnji, što mi vi savjetujete”, pitao je.

REAKCIJA NA PLENKOVIĆEV JUČERAŠNJI ISTUP
Predsjednik je današnju presicu sazvao nakon što je premijer Andrej Plenković jučer gotovo cijelu svoju konferenciju za medije posvetio izjavama Zorana Milanovića. Plenković je jučer analizirao svoje javno prepucavanje s predsjednikom i rekao da će mu se usprotiviti i podvući crtu pa makar ga to stajalo i rejtinga.

Nove Novosti
Nove Novostihttps://novenovosti.com
Sve najnovije novosti na jednom mjestu! Pročitajte najnovije vijesti po kategorijama: Vijesti, Hrvatska, Sport, Show, Lifestyle, Horoskop, Koronavirus...

Vijesti po kategorijama:

Najnovije vijesti:

Koliko će dugo djelovati cjepiva protiv koronavirusa?

Farmaceutske tvrtke objavljuju obećavajuće rezultate ispitivanja svojih kandidata za cjepiva protiv Covida-19. Ali, može li imunosni sustav ljudskog tijela potaknut cjepivom dati trajnu zaštitu? Vijesti...

Ovo su kazne: 500 kn za nenošenje maski, do 10.000 kn za tulum

Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata Ministar Vili Beroš na današnjoj je sjednici Vlade među ostalim je predstavio i detalje izmjena...

Uvedene nove mjere na granicama: Ako ste iz ‘zelene’ regije ne treba vam PCR test

Svi ostali putnici moraju dostaviti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati u Hrvatskoj i biti u samoizolaciji do...

Đikić odgovorio Primorcu, dao savjet Berošu i poručio: ‘Hrvatska je danas Wild West’

‘Posebno podvlačim poruku koju sam primio od svoje kolegice koja radi u Zavodu Andrija Štampar: ‘Testirali smo sve te nogometaše, a nismo imali dovoljno...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
-2.8 ° C
-0.6 °
-5 °
92 %
1kmh
20 %
Uto
3 °
Sri
1 °
Čet
1 °
Pet
5 °
Sub
7 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5539
USD
6,3326
GBP
8,4417
CHF
6,9715

Najnovije vijesti:

Koliko će dugo djelovati cjepiva protiv koronavirusa?

Farmaceutske tvrtke objavljuju obećavajuće rezultate ispitivanja svojih kandidata za cjepiva protiv Covida-19. Ali, može li imunosni sustav ljudskog tijela potaknut cjepivom dati trajnu zaštitu? Vijesti...

Ovo su kazne: 500 kn za nenošenje maski, do 10.000 kn za tulum

Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata Ministar Vili Beroš na današnjoj je sjednici Vlade među ostalim je predstavio i detalje izmjena...

Uvedene nove mjere na granicama: Ako ste iz ‘zelene’ regije ne treba vam PCR test

Svi ostali putnici moraju dostaviti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati u Hrvatskoj i biti u samoizolaciji do...

Đikić odgovorio Primorcu, dao savjet Berošu i poručio: ‘Hrvatska je danas Wild West’

‘Posebno podvlačim poruku koju sam primio od svoje kolegice koja radi u Zavodu Andrija Štampar: ‘Testirali smo sve te nogometaše, a nismo imali dovoljno...

Pročitajte još novosti:

Srpski mediji se raspisali: Ovo je Severinin ljubavnik s kojim se navodno viđa mjesecima

Već se mjesecima šuška o problemima u braku Severine i Igora Kojića, no oni te navode nisu komentirali Prema pisanju srpskog portala Kurir Stars, Severina...

Lidija Bačić priznala što radi WC-u kad se skine gola, mnogi u čudu. Radite li to i vi?

Lidija Bačić je fanovima, među ostalim, otkrila da je njezina opsesija donje rublje te da je u školi imala nadimak ‘The Body’ Pjevačica Lidija Bačić...

Badrić nasmiješena pozirala s hrvatskim glazbenikom: Sve joj se nazire ispod majice

Pjevačica je pozirala s glazbenikom Antom Gelom i za svoj izgled dobila brojne komplimente Nina Badrić javila se na Instagramu fotografijom na kojoj pozira s...

Stožer: Ne oslabi li zaraza, za 15-20 dana moguće još strože mjere

U idućih deset do 15 dana vidjet će se koji je učinak epidemioloških mjera koje su danas stupile na snagu. Ako ne poluče očekivani...