fbpx
0.7 C
Zagreb
Ponedjeljak, 25 siječnja, 2021

Ministarstvo otkrilo: Škola počinje 18. siječnja, prvi dan škole u Zagrebu počinje vježbama evakuacije

Pročitajte još:

Tko bi trebao naslijediti Linu Červara?

Lino Červar odstupio je s mjesta izbornika hrvatske rukometne reprezentacije. Kao grom iz vedra neba najavio je odlazak s...

Bolno svjedočenje medicinske sestre o nesretnom dječaku: ‘Zazivali su mu ime i govorili ‘hajde bori se!’

Teško sam bolesna i sama, no da sam mogla spustila bih se u sobu ispod, priča medicinska sestra koja...

Prosječna neto plaća u Zagrebu iznosi 7761 kunu, došlo do porasta od godinu ranije

Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za listopad prošle godine iznosila je 7.761 kunu, što...

U Sisačko-moslavačkoj županiji najizgledniji je online model, u kombinaciji s mješovitim oblikom nastave

Nastava u svim školama, izuzev onih u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, najvjerojatnije će se u drugome polugodištu od 18. siječnja odvijati u školama, a prvi dan nastave u zagrebačkim bi školama trebao početi vježbama evakuacije, doznaje Jutarnji list od Ministarstva znanosti i Gradskog ureda za obrazovanje.

Tijekom idućeg tjedna sve bi županije trebale donijet odluke o obliku nastave, a pozivajući se na povoljnu epidemiološku situaciju vezanu uz COVID-19 u ministarstvu očekuju da će se županije većinski prikloniti A modelu nastave. Naime, prema podacima baze zaraženih učenika, u tjednu prije početka praznika, od 14. do 20. prosinca, zaraženih je bilo 2657, a od 1. do 7. siječnja brojka se spustila na 507, odnosno 0,11 posto učenika.

“Iskreno se nadam da će se trend s malim brojkama zaraženih učenika nastaviti kako bi smo mogli početi drugo polugodište sa što većim brojem djece u školama”, kaže savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin.

Prema potvrdi pročelnika zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivice Lovrića, konzultacije s Ministarstvom o obliku nastave počele su jučer, a nastavit će se u ponedjeljak. U Zagrebu je u prvome planu potres, odnosno sigurnost učenika u školskim zgradama, zbog čega je covid pao u drugi plan.

Roditeljske udruge i pojedinci postavljaju pitanje sigurnosti djece u starim objektima, zagovarajući online nastavu. Pojedini ravnatelji škola navode da su im se manje pukotine na zgradama iz ožujskog potresa sada proširile i potrebno ih je sanirati, čak i ako takva oštećenja ne utječu na funkcionalnost.

U Gradskom uredu za obrazovanje kažu da je strah roditelja razumljiv, no ponavljaju da je većina školskih zgrada stradalih u ožujku dobro sanirana.

U slučaju definitivne odluke da se krene s nastavom po A modelu, Gradski ured apelirati će da se nastavnici i školske stručne službe prvog dana nastave tematski posvete upravo potresu. “Sve škole imat će obvezu prvog dana nastave za sve učenike provesti vježbe evakuacije”, kaže Lovrić.

U Sisačko-moslavačkoj županiji najizgledniji je online model, u kombinaciji s mješovitim oblikom nastave.

Ministarstvo obrazovanja jučer je poslalo županijskom uredu za prosvjetu online upitnik za ravnatelje škola u Baniji, kojim pokušavaju doznati koliko učenika trenutačno ne živi u svome domu, koliko ih se namjerava vratiti, kakve su potrebe za udžbenicima i tabletima te koliko je učenika i nastavnika bez pristupa električnoj energiji i internetu.

Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske Suzana Hitrec nada se da će drugo polugodište krenuti s normalnom nastavom, osim u školama pogođenim potresom.

“Sada nam je važno da se svakako provedu kvalitetne vježbe evakuacije u školama, a i organiziraju stručne službe za pružanje psihološke pomoći. Učenici su i dosad bili u stresu od covida, a sada i od potresa. Nužno je osvijestiti ih što treba činiti u slučaju potresa, da ne bi došlo do panike”, kazala je za Jutarnji list Suzana Hitrec.

Najnovije vijesti:

Težak poraz: Hrvatska ispala sa Svjetskog rukometnog prvenstva

Nažalost, Hrvatska neće vidjeti četvrtfinale SP-a. Katar nam je pobjedom nad Argentinom dao nadu, a nju je uništila Danska...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
0.7 ° C
1.7 °
0 °
100 %
2.1kmh
20 %
Pon
2 °
Uto
5 °
Sri
5 °
Čet
6 °
Pet
7 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5664
USD
6,2299
GBP
8,5182
CHF
7,0159

Pročitajte još:

Popularno: