fbpx
13.6 C
Zagreb
Petak, 26 veljače, 2021

Nema više poreza na dohodak! Ova skupina građana će biti oslobođena od plaćanja

Pročitajte još:

Hrvati se prestali seksati, a razlog je očajan: Ništa od baby booma ni u bogatim zemljama

Ove će se godine roditi od 12 do 14 posto manje djece nego lani. Da demografski loše stojimo, već...

Vakula otkriva kakvo nas vrijeme čeka idućih dana: Danas je zadnji dan “kasnog proljeća” usred veljače.

Bit će i vjetrovitije, ponajviše tijekom vikenda na Jadranu, gdje će jaka bura s olujnim udarima onemogućavati normalno prometovanje,...

Božinović: ‘I HDZ-ovci su frustrirani svime što se događa. Kriminal? Gdje vi živite? Svatko ima ime i prezime‘

Ugostitelj je reagirao na mjere Nacionalnog stožera i na to smo naviknuli. Međutim, takav jedan trend može biti opasan...

Ministar financija kazao je kako se Vlada do sada bavila monetarnom i fiskalnom politikom i te su mjere davale određene rezultate, ali se sada fokus sve više treba preusmjeravati na strukturne reforme

Ministar financija Zdravko Marić u velikom godišnjem intervjuu za HRT osvrnuo se na učinjeno u ovoj godini i najavio kakva nas rasterećenja očekuju u 2020. Ministar je rekao kako uskoro na snagu stupaju zakoni koji će mlađe od 25 godina potpuno osloboditi poreza na dohodak, a one između 26 i 30 godina za 50 posto.

“Dakle, mjera je to koja ima evidentno demografsku notu, ali ima i gospodarsku i socijalnu općenito. Također znate i sami da se diže neoporezivi dio, dakle osobni odbitak sa 3800 na 4000 kuna za sve”, najavio je Marić.

Podizanje praga poreza na dobit
Najavio je i podizanje praga poreza na dobit.

“Ove godine, odnosno iduću godinu predložili smo podizanje praga za tu 12% stopu poreza na dobit na 7,5 mil. kuna. Na neki način prejudiciramo i uvođenje eura, da to bude na milijun eura, što će značiti da će 93% poduzetnika u RH plaćati 12% stopu poreza na dobit”, istaknuo je ministar.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

“Nemojmo se fokusirati na pojedine segmente ovog ili onog dijela. Gledajmo cjelinu. Ako iz svega ovoga izvučemo zaključak nama ne treba samo adekvatna politika plaća, nego jedna temeljita reorganizacija državne i javne uprave”, poručio je.

Slijede strukturne reforme?
Kaže kako se Vlada do sada bavila monetarnom i fiskalnom politikom i te su mjere davale određene rezultate, ali se sada fokus sve više treba preusmjeravati na strukturne reforme.

“Trebamo se voditi što je više moguće tržišnim principima, da se gledaju poslovne performanse, da se uvode indikatori, kojima možemo pratiti i trendove u samom poduzeću, ali i usporedbu, ako nemamo u Hrvatskoj, onda ćemo gledati međunarodnu. Dakle, sve su to stvari o kojima moramo voditi brigu. Mogućnosti proračuna u razvojnom smislu sada su u onom dijelu kapitalnih investicija financiranih iz EU fondova. Međutim, veliki potencijal postoji u državnim poduzećima”, ustvrdio je Marić.

Zaboravljamo pozitivne stvari privatizacije
“Pojam privatizacija među Hrvatima nikad nije bio popularan zato što se evociraju samo negativne konotacije onoga iz prošlosti. Mi zaboravljamo pozitivne stvari toga. Imamo niz pozitivnih primjera. Dat ću vam jedan dobar primjer – uzmite primjer brodogradilišta ili problematičnih poduzeća. Dakle, do jučer tema privatizacije je vrlo teško prihvatljiva. Međutim, kad voda dođe do grla pa počne ulaziti u grlo onda nam je sasvim normalno reći da nam je izlaz iz toga plan restrukturiranja i pronalazak strateškog partnera”, rekao je Marić za HRT.

Najnovije vijesti:

Zagreb trenutno ima drugi najzagađeniji zrak na svijetu

Zagreb trenutno ima drugi najzagađeniji zrak na svijetu. Glavni grad Hrvatske s indeksom 179 drugi je na listi iza Pekinga...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.6 ° C
14.4 °
13 °
54 %
0.4kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
11 °
Ned
9 °
Pon
10 °
Uto
12 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5818
USD
6,2574
GBP
8,7307
CHF
6,9051

Pročitajte još:

Popularno: