fbpx
8.1 C
Zagreb
Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Oralno samo preko kondoma, analnog nema: Objavili su korona ‘mjere’ za seks…

Pročitajte još:

Žele srušiti Meštrovićev spomenik u Chicagu?! ‘U šoku smo, to je njegov najvažniji svjetski rad’

Na stranicama Chicago Monuments Project objavili su da razmišljaju o sudbini Spomenika Indijancima Ivana Meštrovića, jer je prema njihovu...

Prvi put u povijesti uočen svemirski uragan: “Ovo stvarno nismo očekivali”

Znanstvenici su prvi put uočili ranije nepoznat fenomen - golemu masu plazme široku gotovo 1000 kilometara koja se satima...

Strava u Rijeci: Premlatio curu jer je htjela pekinuti, čupao je za kosu i brutalno izudarao šakama

Nadalje, da je zaustavio auto i izvukao žrtvu te ju bacio na tlo i uz udarce ponavljao prijetnje. Takvo...

Kako učiniti seks što sigurnijim? Kako se sigurnije seksati? S kim? Na što treba paziti? Trebaju li nam maske i rukavice?

Sigurno ste primijetili da su već svi svjetski znanstvenici izdali upozorenje i smjernice o seksu u doba koronavirusa, ali domaći o tome nisu odaslali ni riječ. Znači li to da je u Hrvatskoj potpuno sigurno održavati spolne odnose bez rizika od zaraze? Naravno da ne.

shutterstock 1706747626

Pitate nas ozbiljno ili nas zafrkavate?, pita me dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., jedan od vodećih epidemiologa u zemlji.

– Ne, nije nam, naravno, namjera ikoga zafrkavati, već riješiti nepoznanice – odgovaram.

Zanimalo me kako to da Hrvatski zavod za javno zdravstvo u 154 dana koliko je prošlo od proglašenja pandemije nije primjerice izdao niti jednu smjernicu za sigurniji seks u koronakrizi, kao što su to primjerice nedavno mrtvi ozbiljni napravili Njujorčani i Britanci. S druge strane imamo stotine pravila koje do najsitnijih detalja seciraju pranje ruku, bliske dodire, izbjegavanje rukovanja, čišćenje kuće, pa čak i kako igrati tenis bez da kontaminiramo lopticu, ili plešemo “moderno”, jer sentiši su – zabranjeni.

Puna 154 dana, koliko je prošlo od proglašenja pandemije, napokon su se i naši oglasili o temi sigurnijega seksa u koronakrizi. Pa, kako to da im je toliko dugo trebalo?

“Pisati o spolnim odnosima s rukavicama i maskom, o seksu kroz zid, o ‘manje riskantnim’ pozama je neozbiljno”, izjavio je voditelj Službe HZJZ-a za epidemiologiju zaraznih bolesti dr. sc. Bernard Kaić za Jutarnji list.

A onda se otvorio i pomnije objasnio može li se zloglasni virus prenijeti spolnim putem.

– Covid-19 prenosi se između ostaloga, bliskim tjelesnim kontaktom. Seks bez bliskog tjelesnog kontakta ne postoji. Seks, odnosno, spolni odnos je bliski kontakt i točka, neovisno o pozi, rukavicama i rupama u zidovima. Ne postoje nikakve mjere koje mogu u bitnoj mjeri smanjiti rizik od prijenosa Covida-19 sa zarazne osobe na osjetljivu osobu tijekom spolnog odnosa, što god o tome mudro pisali Njujorčani i Britanci – naglašava voditelj Službe HZJZ-a za epidemiologiju zaraznih bolesti, pa ističe:

– Ali pisati o spolnim odnosima s rukavicama i maskom, o seksu kroz zid, o ‘manje riskantnim’ pozama je neozbiljno – dodaje.

Jasno nam je pritom da je uputa socijalne distance dijametralno suprotna seksu – treba biti fizički što dalje od drugih ljudi kako se virus SARS-CoV2 ne bi širio s osobe na osobu. Jer, trenutno nema cjepiva ili kondoma za cijelo tijelo koji će zaštititi vas ili bilo koga drugoga od ovog gadnog virusa.

Samo s osobama s kojima ste u bliskom kontaktu
HZJZ na svojim je stranicama objavio da “nije poznato u kojoj mjeri postoji mogućnost prijenosa zaraze fekalno-oralnim putem, spolnim putem ili putem krvi”. Jedna jedina preporuka vezana uz seks na stranicama HZJZ-a poziva na “izbjegavanje nezaštićenoga spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato”.

“Svaki je spolni odnos rizičan za prijenos Covida-19 i upuštanjem u spolne odnose se taj rizik jednostavno mora prihvatiti te je zbog toga jedina preporuka za smanjenje rizika od prijenosa Covida-19 putem spolnog odnosa – imati spolne odnose s osobama s kojima smo i inače u bliskome kontaktu, a to se ne odnosi na ‘prijatelje s povlasticama’, nego na osobe u ozbiljnoj trajnoj vezi poput supružnika i životnih partnera”, kazao je za Jutarnji dr. Kaić.

“Ako netko želi imati spolne odnose s osobama s kojima ne dijeli svakodnevni život, koja nije inače bliski kontakt i o čijemu načinu života ne zna dovoljno, to je legitiman izbor. Ali pri takvome izboru, Covid-19 sigurno nije glavna briga o kojoj treba voditi računa”, rekao je otvoreno.

Ako se seksate s ljudima koji vam nisu dugogodišnji partner, cimer, prijatelj s kojim živite, svakako u doba pandemije nastojte imati što manje partnera i odaberite one u koje imate povjerenja. Dakle, to nije neki tip s Tindera koji ima sliku u liječničkoj kuti pa je sto posto odgovoran, nego možda onaj prijatelj s posla koji vam nosi kavu s aparata kada ostanete prekovremeno i nudi se odvesti vas kući, ali ste ga dosad odbijali jer ste imali više opcija.

No, prije ljubljenja i zabave pod plahtama, vrijeme je za razgovor, jer koliko god se taj tip s posla sada već čini savršenim princom, nije vrijedan vašeg zdravlja. Pustite seksi glazbu i upalite svijeće, a onda ga pitajte je li posljednjih 14 dana zamijetio simptome Covida-19. I budite jasni i direktni, jer pitanja poput “je li ti vruće” i “zašto tako plitko dišeš” u trenutku kada ste već oboje napaljeni mogu biti krivo interpretirana.

Imajte na umu da vaš partner može biti zaražen koronavirusom, a da nije razvio simptome. Stoga, pridržavajte se ostalih smjernica, čak i kada partner kaže da nema groznicu, kašalj, grlobolju, kratkoću daha ili neke druge poznate simptome Covida-19.

Ljubljenjem se najlakše prenosi virus, stoga izbjegavajte bilo kakvu razmjenu sline. Zato je poželjno da za vrijeme seksa nosite masku koja prekriva nos i usta, dakle ne masku Batmana ili Catwoman. One maske koje ste napravili od starih potkošulja ili pak one standardne kirurške maske ne mogu spriječiti prijenos virusa, ali bolje išta nego ništa, jel’. To mogu one N95 respiratorne krute maske, ali samo ako su vam čvrsto uz lice. Maske N95 nisu dizajnirane za snažne fizičke aktivnosti i kretanje lica, pa vam se može dogoditi da za vrijeme odnosa sklizne.

Najrizičniji je analni seks
Ljubljenjem se najlakše prenosi virus, stoga izbjegavajte bilo kakvu razmjenu sline. Zato je poželjno da za vrijeme seksa nosite masku koja prekriva nos i usta.

Smjernice jasno preporučuju korištenje kondoma i maramica za oralni seks. Analni seks za vrijeme pandemije nikako nije poželjan, jer, kako se navodi, postoje slučajevi prijenosa zaraze fekalno-oralnim putem.

Smjernice za one koji obično upoznaju seksualne partnere na mreži kažu da se orijentiraju na vrući chat, seksi videopozive te na Zoom partije. Ne preporučuje se sudjelovanje ili održavanje seksualnih zabava jer su one protiv svakoga načela distanciranja.

Najnovije vijesti:

Doznali smo novi plan za sigurnost na cestama: Više neće biti dopuštena vožnja s 0,5 promila, a prekršitelji će u autu imati detektor alkohola?

Vlada će istražiti bi li promjena granične vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača bila učinkovita mjera za smanjenje...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.1 ° C
8.9 °
7 °
49 %
3.6kmh
0 %
Pon
7 °
Uto
8 °
Sri
9 °
Čet
11 °
Pet
10 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5790
USD
6,3916
GBP
8,8295
CHF
6,8303

Pročitajte još:

Popularno: