fbpx
13.6 C
Zagreb
Petak, 26 veljače, 2021

Pobijedili smo koronu? Dočekali smo svjetlo na kraju tunela, nadam se visokom cijepnom obuhvatu

Pročitajte još:

Muškarac i žena optuženi za višestruko spolno zlostavljanje djeteta

Ivani (38) i Zdravku (55) prijeti višegodišnja zatvorska kazna zbog počinjenja sedam teških kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja...

Božinović: ‘I HDZ-ovci su frustrirani svime što se događa. Kriminal? Gdje vi živite? Svatko ima ime i prezime‘

Ugostitelj je reagirao na mjere Nacionalnog stožera i na to smo naviknuli. Međutim, takav jedan trend može biti opasan...

Nives Celzijus pokazala kako izgleda vikendom u toplini svog doma

Nives je u prvi plan gurnula svoje bujno poprsje koje je jedva zauzdao crni grudnjak Pjevačica i glumica Nives Celzijus...

‘Sad to ide na bolje i očekujemo danas iz Zagreba dovoz cjepiva u moju županiju i nadam se da u budućnosti neće više biti poteškoća s opskrbom cjepiva pa ćemo moći procijepiti što više stanovnika’

Prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med. predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, rekao je u emisiji HRT-a “Studio 4” kako se nada postizanju visokog cijepnog obuhvata koji će jamčiti postizanje kolektivnog imuniteta, a što bi trebalo dovesti do kraja svjetsku globalnu pandemiju koronavirusa.

– Svi smo željno čekali cijepljenje, to svjetlo na kraju tunela nakon godinu dana borbe s koronavirusom. Nadam se postizanju visokog cijepnog obuhvata koji će jamčiti postizanje kolektivnog imuniteta i to bi trebalo dovesti do kraja svjetsku globalnu pandemiju dnosno epidemiju na razini Hrvatske, rekao je u emisiji HRT-a Studio 4 prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med. predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

– Sada se oporavljamo malo od nedostatka cjepiva. Prethodna tri tjedna su bili kritična i nategnuta jer su doze bile smanjene. Sad to ide na bolje i očekujemo danas iz Zagreba dovoz cjepiva u moju županiju i nadam se da u budućnosti neće više biti poteškoća s opskrbom cjepiva pa ćemo moći procijepiti što više stanovnika, dodao je primarijus Venus.

Napokon je počelo dugo čekano masovno cijepljenje protiv COVID-a. Stiglo je naime 16.000 doza, a potom 90.000 te bi uskoro mogli računati na pola milijuna doza cjepiva protiv korone. U Zagrebu se od jutros procjepljuje na 19 punktova.

Ako ne bi bilo zastoja u isporuci cjepiva i ako bude interesa stanovništva koji je sada dobar, za razliku od prijašnje skepse i manjeg interesa, procjepljivanje će dovesti koronavirus pod kontrolu, smatra.

– Smisao prekida ili onemogućavanja transmisije širenja virusa je postizanje što većeg broja imunih osoba zbog čega se onda taj virus ne može širiti. Jedan dio postizanja imuniteta se stječe oboljenjem, ili kako mi volimo reći prokuživanjem – to su oni koji klinički nisu bili bolesni nego “prehodali” zarazu, i naravno dobrim dijelom postizanja imuniteta kroz cijepljenje. Kad se to zbroji to onda može jamčiti prekid transmisije virusa, objasnio je Venus.

Komentirao je i rezultate prve faze studije “Procjena serološkog odgovora populacije Grada Zagreba na kontakt sa SARS-CoV-2”, koja je obuhvatila 1005 osoba i potvrdila da je 26% ispitanika razvilo protutijela nakon kontakta s koronavirusom.

‘Ne mogu reći detalje tog istraživanja. Tu treba biti oprezan vezano uz reprezentativnost uzorka i vezano uz ideju zbog čega se istraživane provodi. Kao i svako istraživanje ono je dobrodošlo, ali treba dobro protumačiti rezultate. U mojoj županiji, Virovitičko-podravskoj županiji, smo prošlo ljeto napravili kratko istraživanje serologije na 150 ljudi i tada je bila ideja da nas sve koji smo uključeni u doticaj s koronavirusom istestiramo je li netko bio u kontaktu da to i ne zna da je razvio antitijela. Dobili smo rezultat da su samo dvije osobe bile pozitivne i to one za koje smo znali da su bili ranije pozitivni s kliničkim slikama, a jedna osoba je bila asimptomatska i bila pozitivna na PCR testu nije imala antitijela. No to su bile male brojke pa s time nismo izlazili u javnost. Bitno je da istraživanje bude reprezentativno,’ rekao je Venus.

‘U istraživanjima prije puštanja cjepiva na tržišta analizirao se učinak cjepiva na stvaranje antitijela da se ne razbole oni koji su se cijepili. Nisu publicirana istraživanja je li nas cijepljenje štiti od zaražavanja pa onda oni koji su cijepljeni su zaštićeni pa se ne mogu zaraziti ali mogu li zaraziti nekog drugog. Zbog toga je i dalje na snazi odluka da nose maske i oni koji su cijepljeni. U međuvremenu je AstraZeneca objavila preprint gdje je navela da su u visokom postotku osobe koje su cijepljene tim cjepivom zaštićene i tako. Izrael je za Pfizer objavio nešto slično. To je temelj, a ima i logike, da mi koji smo se procijepili u nekoj perspektivi ne samo osobno biti zaštićeni stvaranjem svojih antitijela nego biti zaštićeni tako da se ne možemo zaraziti pa onda niti zaraziti nekog drugog. U toj perspektivi bi onda i nošenje maski bilo reducirano’, objasnio je Venus.

Rekao je da u popuštanju epidemioloških mjera ne traba ići prenaglo, nego mudro, oprezno i dozirano te poziva na oprez.

Najnovije vijesti:

Zagreb trenutno ima drugi najzagađeniji zrak na svijetu

Zagreb trenutno ima drugi najzagađeniji zrak na svijetu. Glavni grad Hrvatske s indeksom 179 drugi je na listi iza Pekinga...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.6 ° C
14.4 °
13 °
54 %
0.4kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
11 °
Ned
9 °
Pon
10 °
Uto
12 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5788
USD
6,2740
GBP
8,7510
CHF
6,8991

Pročitajte još:

Popularno: