fbpx
15.3 C
Zagreb
Četvrtak, 4 ožujka, 2021

U zadnji čas donijeli iznenadnu mjeru! ‘Oni su prvi u redu kada krene popuštanje!‘

Pročitajte još:

Strava u Rijeci: Premlatio curu jer je htjela pekinuti, čupao je za kosu i brutalno izudarao šakama

Nadalje, da je zaustavio auto i izvukao žrtvu te ju bacio na tlo i uz udarce ponavljao prijetnje. Takvo...

Stručnjaci upozoravaju: Ova varijanta koronavirusa zaobilazi imunitet

Znanstvenici diljem svijeta oprezni su zbog varijanti koronavirusa koje se šire lakše ili se postojećim cjepivima teže od njih...

Lidija Bačić pozirala u boksericama s likom Homera, fanovi luduju; ‘I ja bih tu slatko zaspao’

Lidija Bačić na fotografijama često ističe bujne atribute, a ovoga puta u prvom planu bila je njezina stražnjica. Oduševljeni...

Najviše prijepora pri donošenju novih epidemioloških mjera bilo je oko restorana i teretana, a potonje će se prve otvoriti s popuštanjem mjera

Hrvatska u subotu kreće s nešto blažom verzijom zatvaranja od onog proljetnog. Sve bi trebalo trajati do 21. prosinca. Novo zatvaranje neće obuhvatiti trgovine, tržnice i obrte, crkve će ostati otvorene uz nešto strože mjere, a škole nastavljaju raditi kao i dosad. No, sve ostalo se zatvara, što je izazvalo konsternaciju dijela javnosti, pogotovo zato jer se ranije najavljivalo kako se neće ići u stroge mjere prema svima.

Vlada se odlučila za strože mjere u ugostiteljstvu, prometu, sportu i rekreaciji, a najavljeno je i kažnjavanje građana koji se ne budu pridržavali mjera. No, donošenje tih odluka nije bilo nimalo lako.

U Vladi i među županima postojali su oni koji su se zalagali za varijantu regionalnog zatvaranja ugostiteljskih objekata, tako da one županije i mjesta koja nemaju toliko veliku 14-dnevnu incidenciju mogu imati otvorene kafiće i restorane, ili da im se dopusti rad na terasama, ali ipak je prevladao tvrđi stav. A sve do jučer ujutro posebno se pregovaralo oko restorana, ali ni to na kraju nije prošlo.

Od više izvora iz Vlade smo još u srijedu navečer nakon sastanka sa županima čuli da se neće ići ni u potpuno zatvaranje fitness, sportskih i rekreacijskih centara, već će im se omogućiti rad na način da imaju 10 metara četvornih po svakom posjetitelju, ali i oni su zatvoreni. Više ministara u Vladi, kako doznajemo, nije bilo za to.

Sugovornici iz Vlade kažu da fitness centri jesu mjesta gdje se čovjek može zaraziti, ali da nema puno takvih slučajeva, te da su svjesni da su važni za zdravlje nacije, pa će baš zbog toga oni biti prvi na redu kada se bude popuštalo s mjerama.

– Oko toga je bilo prijepora otpočetka – kaže nam sugovornik.

Bazeni i saune pak ostaju otvoreni.

Zatvorene igraonice
Obustavljaju se i sportska natjecanja i treninzi, osim za sportaše I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima i za seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju.

U kulturi se obustavlja održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih priredbi te proba, uključujući zborove, a neće se moći održavati ni umjetničke predstave koje uključuju složena glazbeno-scenska djela koja uključuju zborove i orkestre, poput opera i mjuzikla, obustavljaju se i dječje igraonice te plesne škole, a škole stranih jezika mogu imati nastavu samo online.

Ograničenja nema za kina, muzeje i galerije. Kada je riječ o crkvama, one tek imaju preporuku da se mise održavaju online, putem TV-a, radija, a ako se u crkvi održava misno slavlje, može biti maksimalno 25 vjernika. U javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta, a svi putnici i vozači obvezni su nositi maske. Kontrolu će provoditi inspektori i policija.

Bez adventskih sajmova
Obustavlja se i održavanje svih sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi, što znači da ovog Božića neće biti adventa. Od subote neće raditi ni kladionice, a pekarnice mogu biti otvorene samo do 22 sata. I dalje je na snazi odluka o zabrani prodaje alkohola od 22 sata do 6 sati.Javna okupljanja, kao i dosad, ograničena su na 25 osoba, na privatnim okupljanjima može biti maksimalno 10 osoba, a sva javna događanja mogu trajati najviše do 22 sata.

Na sprovodima može biti prisutno najviše 25 osoba, teorijski dio ispita u autoškoli može biti samo online, a satovi vožnje mogu trajati najdulje 45 minuta. Sve trgovine i trgovački centri mogu i dalje normalno raditi uz poštivanje ograničenja broja kupaca i čestu dezinfekciju, a poslodavci moraju omogućiti rad od kuće, u smjenama ili osigurati fizički razmak među radnicima tamo gdje je to moguće.

Iako se očekivalo da će Vlada paralelno s ovim epidemiološkim mjerama predstaviti kompenzacijske mjere, to će se dogoditi tek u ponedjeljak, iako se već u subotu zatvara niz djelatnosti.

– Cilj nam je osigurati održivost zdravstvenog sustava, paralelno s tim, pojačat će se kapacitet testiranja, Hrvatska je poduzela i sve što je potrebno da se osigura dovoljna količina cjepiva čim bude dostupno, a u ponedjeljak ćemo predstaviti i dodatne mjere za pomoć gospodarstvu i svim pogođenim djelatnostima – najavio je premijer, a prvi sastanak s poduzetnicima bit će danas.

NOVA PRAVILA

1. Zatvaraju se kafići i restorani, dostava ostaje

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim hotela i kampova koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja.
Ostalim ugostiteljskim objektima iz skupina restorani, catering, kavane, pivnice, konobe, kleti i barovi dozvoljena je priprema i dostava hrane, kao i ugostiteljskim objektima koji imaju drive-in uslugu, a dostava se odvija uz pridržavanje propisanih protuepidemioloških mjera.

2. Nema svadbenih slavlja, privatno do 10 osoba

Na javnim događanjima i okupljanjima smije biti najviše 25 osoba, a na privatnim okupljanjima i svečanostima najviše 10 osoba. Svaka osoba mora imati najamnje 4 kvadrata prostora.

Javna okupljanja mogu trajati do 22 sata.
Obustavljaju se svadbene svečanosti. Na pogrebima može biti najviše 25 osoba, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.
Obavezno nošenje maske na licu na otvorenom ako nije moguće održati 1,5 metara distance.

3. Najviše 40 posto popunjenosti u javnom prijevozu

U prijevoznim sredstvima popunjenost može biti najviše 40 posto raspoloživih mjesta, a najveći dopušteni broj putnika mora biti jasno istaknut. I vozači i putnici u javnom prijevozu moraju nositi masku na propisan način.

Pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak putniku bez maske. Kontrole će provoditi inspektori nadleženog ministarstva, Ravnateljstva civile zaštite i Državnog inspektorata, kao i policijski službenici.

4. Trgovački centri će raditi, pekare zatvaraju u 22 h

Trgovine svih vrsta, kao i trgovački centri, neće se zatvarati, no na ulazima će morati biti jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji smiju ući u prodavaonicu u isto vrijeme. Posebno ih se upozorava da paze na primjenu mjera tijekom rasprodaja te u vrijeme pred blagdane. Pekarne će moći raditi najkasnije do 22 sata, a na snazi ostaje i odredba o zabrani prodaje alkohola tijekom noći, od 22 sata do 6 sati. Zabranjuju se svi sajmovi, pa i oni adventski.

5. Sport samo za profesionalce, teretane zatvorene

Obustavljaju se sva sportska natjecanja i treninzi osim za sportaše i sportšaice I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Sve utakmice i natjecanja održavat će se bez gledatelja, uz strogo pridržavanje svih propisanih mjera i uputa HZJZ-a za sve natjecatelje te nužno tehničko osoblje. Rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara obustavlja se.

6. Kina i kazališta ostaju otvorena, zabranjene opere

Kina,  kazališta, muzeji i galerijenastavit će s radom i na njih se neće primjeniti zabrana okupljanja više od 25 ljudi niti dozvola rada najkasnije do 22 sata. Morat će se pridržavati mjera vezanih uz maksimalni prostor po osobi i razmak, a u kinu se neće smjeti jesti.Neće se smjeti održavati opere i mjuzikli, odnosno djela koja podrazumijevaju orkestre i pjevanje. Zabranjuju se pak sve amaterske kulturno-umjetničke izvedbe,  dječje radionice i plesne škole.

7. Misna slavlja preko TV-a, a uživo do 25 vjernika

Najnovijim mjerama vjerski obredi i misna slavlja nisu izuzeta od općih pravila za javna okupljanja: na slavlja u crkve ili na otvorenom može doći najviše 25 osoba. Preporuka je da se misna slavlja doržavaju putem radija, televizije ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju misnom slavlju bez da dolaze u vjerske objekte. Mjere su na snazi do 21. prosinca, što znači da obuhvaćaju advent, ali zasad ne obuhvaćaju Božićno vrijeme.

Najnovije vijesti:

Pandemija je bila tek kratki predah: Nakon rekordnog pada moguć je rast globalnih emisija CO2

U utorak je Međunarodna agencija za energiju priopćila da su globalne emisije CO2 pale za 5,8% u 2020. Ograničenja uvedena...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.3 ° C
17 °
11.7 °
27 %
5.1kmh
0 %
Čet
15 °
Pet
14 °
Sub
7 °
Ned
9 °
Pon
10 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5854
USD
6,3031
GBP
8,7889
CHF
6,8226

Pročitajte još:

Popularno: