fbpx
7.6 C
Zagreb
Subota, 27 veljače, 2021

Uskoro istječe rok za prijavu povrata poreza: Neki će dobiti i do 20.000 kn, provjerite jeste li među njima

Pročitajte još:

Lidija Bačić kao Boris Rogoznica: Snima čestitke za rođendan i to naplaćuje 1000 kuna

Istu stvar je prošle godine napravio i glazbenik Boris Rogoznica. Tada je na Instagramu pratitelje obavijestio kako će početi...

Europska unija odlučila: Dogovoreno je uvođenje covid putovnica

Završen je dvodnevni video sastanak na vrhu čelnika vlada i država članica EU, koji se najviše bavio zajedničkom borbom...

Zagreb trenutno ima drugi najzagađeniji zrak na svijetu

Zagreb trenutno ima drugi najzagađeniji zrak na svijetu. Glavni grad Hrvatske s indeksom 179 drugi je na listi iza Pekinga...

Uskoro istječe rok za prijavu povrata poreza, što ove godine posebno zanima mlade do 30 godina. Zbog izmjena poreza na dohodak, na ljeto mogu očekivati povrate na svojim računima kojih nije bilo prethodnih godina. Najbolje će proći oni koji imaju najviše 25 godina jer će im biti isplaćen sav preplaćeni porez na dohodak.

Svi mladi do 30 godina starosti ove godine imaju pravo na povrat preplaćenog poreza na dohodak, kojeg se poreznim izmjenama država odrekla.

Ako za primjer uzmemo prosječnu neto plaću od 8000 kuna, mladi do 25 godina dobit će povrat poreza u punom iznosu. Dakle, oko 19 tisuća kuna. Mladi od 26 do 30 godina dobit će pola tog iznosa, dakle oko 9500 kuna.

“To je onaj porez koji je poslodavac obračunao iz njihove plaće pomnožen s 12”, objasnila je Lucija Turković Jarža, porezna stručnjakinja.

Za razliku od prošle godine, kada je vraćeno 1,2 milijarde kuna, ove godine, zbog 300 tisuća mladih radnika, bit će vraćeno još 800 dodatnih milijuna, odnosno dvije milijarde kuna.

“Ove godine prvi put imamo taj povrat poreza. Cilj je te izmjene bio da se mladi zadrže u Hrvatskoj, da privređuju u Hrvatskoj, da plaćaju tu porez i da im se onda kao jedna olakšica osigura povrat toga”, rekla je Turković Jarža.

Većina građana, pa tako ni mladih, neće morati doći u Poreznu upravu i osobno predati prijavu jer umjesto njih to radi poslodavac. Međutim, poreznu prijavu moraju podnijeti oni koji zarađuju od samostalne djelatnosti, primjerice: obrtnici, poljoprivrednici ili pomorci.

“To posebno trebaju oni koji vode poslovne knjige jer oni dohodak utvrđuju na temelju razlike primitaka i izdataka”, rekla je Turković Jarža.

Svi vi koji želite povrate poreza, a morate podnositi prijave, računajte da za to imate vremena do kraja veljače. Prve isplate povrata poreza trebale bi krenuti na ljeto, piše Dnevnik.hr.

Najnovije vijesti:

Primila cjepivo protiv korone pa preminula: ‘Reanimirali smo je 45 minuta. Nažalost, neuspješno’

Liječnica preminule žene dr. Marija Tečer kazala je da i ona smatra da je žena umrla zbog srčanog aresta 88-godišnjakinja...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
7.6 ° C
8.3 °
7 °
61 %
3.6kmh
0 %
Sub
7 °
Ned
10 °
Pon
11 °
Uto
12 °
Sri
14 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5800
USD
6,2789
GBP
8,7434
CHF
6,9127

Pročitajte još:

Popularno: