fbpx
11.4 C
Zagreb
Subota, 15 svibnja, 2021

Konačno otkriven uzrok jednog od čudnijih simptoma koronavirus: Stručnjaci ga preporučaju kao dijagnostički test

Pročitajte još:

Gubitak osjeta njuha simptom je koji je specifičan za zarazu SARS-CoV-2 virusom

Oko 80 posto pacijenata oboljelih od covida-19 ima poteškoća s osjetom mirisa, a mnogi izgube i osjet okusa. Gubitak osjeta mirisa toliko je čest da su neki stručnjaci preporučili da ga se koristi kao dijagnostički test jer može biti pouzdaniji od vrućice i drugih simptoma.

No, dosad se nije znalo kako koronavirus zapravo utječe na ta osjetila. Na početku pandemije, liječnici i znanstvenici bili su zabrinuti da bi anosmija (potpuni gubitak osjeta mirisa) mogla biti znak da virus kroz nos dopire do mozga pa tako može nanijeti veliku i dugotrajnu štetu. Ipak, neuroznanstvenik Sandeep Robert Datta tvrdi kako su studije pokazale do to vjerojatno nije tako, piše Scientific American.

“Moje tumačenje podataka ukazuju na to da je primarni uzrok u sluznici nosa, odnosno, nazalnom epiteliju. Čini se da virus napada pretežno stanično tkivo u nosu, a ne neurone”, rekao je Datta. No, naglašava da to ne mora značiti da je utjecaj na neurone potpuno isključen kao mogućnost.

Neuroznanstvenik Nicolas Meunier sa sveučilišta Paris-Saclay u Francuskoj inficirao je noseve zlatnog ili sirijskog hrčka novim virusom SARS-CoV-2. Nakon samo dva dana, strukturne stanice u njihovoj nosnoj šupljini bile su inficirane, za razliku od olfaktornih neurona koji su ostali neoštećeni.

Anosmija može imati ozbiljne posljedice
Poremećaj epitelnog tkiva povezanog s osjetom mirisa mogao bi objasniti njegov gubitak uzrokovan zarazom. Ostaje nejasno je li gubitak uzrokovan virusom ili stanicama imunološkog sustava.

“Mislimo da je gubitak osjeta njuha vrlo specifičan za zarazu SARS-CoV-2 virusom”, rekao je Meunier dodavši da su njegova prijašnja istraživanja drugih respiratornih virusa pokazala da je epitelno tkivo rijetko bilo zaraženo, dok je nakon zaraze novim koronavirusom pola stanica sadržavalo patogen.

Znanstvenici su pronašli samo nekoliko tragova o gubitku mirisa, ali manje su sigurni kako dođe do gubitka osjeta okusa. Osjetilni receptori ne sadržavaju takozvane ACE2 receptore na koje se virus veže i tako zarazi ljudske stanice, ali druge stanice u jeziku ga sadržavaju stoga bi to moglo dati uvid u uzrok gubitka osjeta.

Rinologinja Carol Yan sa sveučilišta Kalifornija u San Diegu kaže da anosmija predstavlja velik zdravstveni rizik.

“Zapravo povećava smrtnost. Ako ne možete okusiti ili namirisati hranu, može doći do ozbiljnih posljedica, primjerice, nećete moći namirisati curenje plina ili pokvarenu hranu”, rekla je Yan.

Ono što također zabrinjava je da je anosmija identificirana kao rizični faktor za neurodegenerativne bolesti. “Nakon pandemije gripe 1918. godine primijetili smo povećan broj slučajeva Parkinsonove bolesti. Bilo bi zaista zabrinjavajuće da se slično dogodi i s ovim virusom”, rekao je Meunier.

Međutim, Yan smatra da je taj strah prenapuhan. “Zasigurno postoji veza između anosmije i nekih bolesti, ali virusom izazvana anosmija je potpuno drugačiji slučaj. Postviralna anosmija ne stavlja vas u veći rizik od dobivanja bolesti. To su dva potpuno odvojena fenomena”, zaključila je Yan, a prenose Vijesti.hr.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.4 ° C
12.8 °
10 °
87 %
1.4kmh
0 %
Sub
21 °
Ned
16 °
Pon
12 °
Uto
14 °
Sri
11 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5152
USD
6,1882
GBP
8,7254
CHF
6,8630

Pročitajte još:

Popularno: