fbpx
3.4 C
Zagreb
Srijeda, 14 travnja, 2021

Novi udarac za europski plan cijepljenja: AstraZeneca dodatno smanjuje isporuku cjepiva Europi

Pročitajte još:

AstraZeneca je smanjila prognozu isporuke cjepiva za Europsku uniju u prvom tromjesečju na oko 30 milijuna doza, što je trećina ugovornih obveza i pad od 25 posto u odnosu na obećanja dana prošlog mjeseca, pokazuje dokument koji je vidio Reuters

Taj će manjak biti daljnji udarac na europski plan cijepljenja koji je već otežan opetovanim odgodama u isporuci cjepiva i sporim uvođenjem cijepljenja u neke države članice.

Dokument, podijeljen s dužnosnicima EU-a i datiran 10. ožujka, pokazuje da tvrtka sada očekuje isporuku 30,1 milijuna doza do kraja ožujka, a novih 20 milijuna u travnju. Šef AstraZenece Pascal Soriot 25. veljače rekao je Europskom parlamentu da će tvrtka pokušati isporučiti 40 milijuna doza do kraja ožujka.

Dokument pokazuje da je britansko-švedska tvrtka već 24. veljače procijenila isporuku cjepiva za EU na samo 34 milijuna doza za razdoblje od siječnja do ožujka, znatno ispod ugovorenog cilja od 90 milijuna doza. Glasnogovornik AstraZenece u petak je odbio komentirati Reutersove navode.

Osoba upoznata sa situacijom rekla je da se poboljšanje koje je tvrtka očekivala u prvom tromjesečju nije ostvarilo zbog poteškoća u premještaju cjepiva u globalnom opskrbnom lancu.

Sjedinjene Države, odakle je AstraZeneca očekivala da će dijelom opskrbiti europsko tržište, poručile su EU-u da u bliskoj budućnosti neće izvoziti cjepivo AstraZenece, izvijestio je Reuters u četvrtak, pozivajući se na europske dužnosnike. Tvrtka je rekla da su početni rezovi u opskrbi bili uzrokovani problemima u proizvodnji u EU.

– Vidim napore, ali ne i ‘najbolje napore’. To još uvijek nije dovoljno dobro da bi AstraZeneca ispunila svoje obveze iz prvog kvartala, rekao je povjerenik EU-a za industriju Thierry Breton na Twitteru kasno u četvrtak. Vrijeme je da Odbor AstraZenece izvrši svoju povjereničku odgovornost i učini sve što je potrebno za ispunjavanje obveza, dodao je.

Dokument AstraZenece također pokazuje da tvrtka u travnju očekuje isporuku oko 20 milijuna doza cjepiva Uniji, ali ne uključuje prognoze za svibanj i lipanj. Prema ugovoru, AstraZeneca se obvezala opskrbiti blok sa 180 milijuna doza u tromjesečju od travnja do lipnja, što je ukupno 300 milijuna doza cjepiva od prosinca.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
3.4 ° C
3.9 °
3 °
87 %
2.1kmh
40 %
Sri
10 °
Čet
12 °
Pet
12 °
Sub
10 °
Ned
6 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5685
USD
6,3341
GBP
8,7113
CHF
6,8803

Pročitajte još:

Popularno: