fbpx
21.4 C
Zagreb
Srijeda, 12 svibnja, 2021

Skandalozno priznanje slovenskog premijera: “1991. smo htjeli okupirati Istru do Mirne”

Pročitajte još:

Otac prvog slovenskog ustava, Frnace Bučar je 1991. predlaga da Slovenija okupira Istru sve do rijeke Mirne

Slovenski sociolog Peter Jambrek, jedan od autora slovenskog nacionalnog programa objavljenog u siječnju 1987. godine u ljubljanskoj Novoj reviji, rekao je za portal Časnik da je prvi predsjednik Državnog zbora (parlamenta) neovisne Slovenije te “otac prvog slovenskog ustava” France Bučar, nedugo nakon početka rata u Sloveniji u srpnju 1991. godine, predlagao da Slovenija zauzme Istru sve do rijeke Mirne.

Jambrek se tako prisjeća u svom osvrtu Bučara i priče poznatog slovenskog filozofa Valentina Tine Hribara, inače supruga Spomenke Hribar, koji su također sudjelovali u radu na slovenskom nacionalnom programu. “Bučar je bio veliki zagovornik suradnje s Hrvatskom”, piše na portalu casnik.si, “zato je bio vrlo razočaran kad je Hrvatska u lipnju 1991. godine ostavila Sloveniju na cjedilu i omogućila jedinicama JNA da napadnu Sloveniju s hrvatskog teritorija”.

Prema sjećanju Tine Hribara, Bučar je nedugo nakon napada JNA i početka desetodnevnog rata predlagao da Slovenija zauzme Istru, sve do rijeke Mirne. No, u tome su ga zaustavili Janez Janša i Igor Bavčar, piše Časnik.

No, sadašnji slovenski premijer Janez Janša na svom je Twitteru ovih dana upotpunio Hribarovo sjećanje, kazavši da je Bučar zapravo samo “podržao prijedlog koji je predložio netko drugi” te da je tadašnji član slovenskog predsjedništva, poznati pjesnik Ciril Zlobec, zbog takvog prijedloga dobio “histerični napad”, a tadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan “nije ni dao na glasanje Bučarov prijedlog”.

Tako sada Janša na neki način ekskulpira Bučara bez suvišnih rasprava, kao autora suludog prijedloga koji je u tim turbulentnim vremenima mogao izazvati dodatne komplikacije, ali ne imenuje onoga “dugog” koji je predložio “okupaciju Istre”.

Podsjetimo, Igor Bavčar bio je tada ministar unutarnjih poslova, da bi 2016. godine zbog financijskih malverzacija u aferi Istrabenz bio osuđen na pet godina zatvora, dok je Janez Janša, tada u ratu 1991. godine, bio ministar obrane. Podsjetimo da je Bučar znao govoriti kako Istra nikada u povijesti nije bila “dio hrvatskog teritorija”.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
21.4 ° C
22 °
21 °
56 %
1.2kmh
0 %
Uto
21 °
Sri
20 °
Čet
15 °
Pet
20 °
Sub
19 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5260
USD
6,1936
GBP
8,7666
CHF
6,8551

Pročitajte još:

Popularno: