fbpx
15.2 C
Zagreb
Srijeda, 12 svibnja, 2021

Znanstvenici potvrdili: Istraživanje otkrilo da ova vrsta svjetlosti učinkovito ubija koronavirus

Pročitajte još:

Autori studije tvrde da njihova otkrića imaju komercijalne i društvene implikacije, s obzirom na mogućnost upotrebe u svim područjima našeg života, sigurno i brzo

Dok su počela prva cijepljenja protiv covida-19, novo izraelsko istraživanje pokazuje da se ta bolest može učinkovito i brzo ubiti – LED žaruljama, odnosno ultraljubičastim (UV) diodama koje emitiraju svjetlost.

UV-LED tehnologija je relativno jeftina i moguće je da će uskoro biti dostupna za privatnu i komercijalnu upotrebu.

“Problem je što vam je za dezinfekciju autobusa, vlaka, sportske dvorane ili aviona kemijskim raspršivanjem potrebna fizička radna snaga, a da bi prskanje bilo učinkovito, kemikaliji morate dati vremena da djeluje na površini. Sustavi za dezinfekciju koji se temelje na LED žaruljama mogu se, na primjer, ugraditi u ventilacijski sustav i klima uređaj i sterilizirati usisani zrak koji se zatim ispušta u prostoriju”, rekao je.

Članak objavljen u Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology nastojao je, prenosi N1, ispitati koja bi valna duljina svjetlosti bila optimalna za ubijanje covida-19. Istražitelji su eksperiment proveli koristeći dva UV-LED sustava koja je stvorila tvrtka AquiSense Technologies. Prvi sustav bio je kružni s valnim duljinama vršnih emisija od 279 nanometara (nm) i 297 nm, dok je drugi sustav bio pravokutni s vršnim valnim duljinama emisije od 267 nm i 286 nm.

Istražitelji su izmjerili UV spektre valnih duljina UV-LED-a pomoću spektroradiometra Ocean Optics USB4000 opremljenog kosinusnim korektorom. Nalazi su pokazali da je valna duljina od 285 nm bila gotovo jednako učinkovita u dezinfekciji virusa kao valna duljina od 265 nm, uništavajući više od 99,9% koronavirusa za manje od pola minute. LED žarulje od 285 nm znatno su jeftinije i dostupnije u usporedbi sa žaruljama od 265 nm, što čini ovo važnim otkrićem.

Kako se tehnologija razvija, nadaju se da će žarulje biti ugrađene u robotske sustave ili sustave klimatizacije, usisavanja i vode, povećavajući učinkovitost dezinfekcije velikih površina i prostora.

“Otkrili smo da je vrlo jednostavno ubiti koronavirus pomoću LED žarulja koje zrače ultraljubičastom svjetlošću”, rekao je Mamane.

“Ubili smo viruse koristeći jeftinije i dostupnije LED žarulje koje troše malo energije i ne sadrže živu poput običnih žarulja. Naše istraživanje ima komercijalne i društvene implikacije, s obzirom na mogućnost upotrebe takvih LED žarulja u svim područjima našeg života, sigurno i brzo”, rekao je.

Najnovije vijesti:

Navijači su primijetili čudan detalj! Francuzi: Gol su nam opravdano poništili!

Malo je gorak okus nakon ovog poraza, ali drago mi je zbog Portugala, koji je uspio nakon teških dana...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.2 ° C
15.6 °
15 °
82 %
4.1kmh
20 %
Sri
19 °
Čet
17 °
Pet
19 °
Sub
17 °
Ned
19 °

Tečajna lista:

HRK - Croatian Kuna
EUR
7,5198
USD
6,2058
GBP
8,7572
CHF
6,8512

Pročitajte još:

Popularno: